PROCURILI DOKUMENTI:

Ovo su dokazi da su ISIL i Asad sklopili tajni sporazum

ISIL
03.05.2016.
u 14:21

Islamska država i sirijski diktator Bašar al-Asad sklopili su tajni sporazum, pokazuju tajni dokumenti koji su procurili u medije.

Istraga sugerira da je između sirijskog režima i terorističke skupine postojala suradnja oko grada Palmire, kojeg je ISIL u svojim rukama držao gotovo godinu dana, prije nego što ga je sirijska vojska opet osvojila u ožujku.

Dogovori o povlačenju vojske i trgovini

Također, dokumenti otkrivaju da su ISIL i sirijska vlada sklopili dogovor o trgovini nafte u zamjenu za gnojivo, prenosi Net.hr

Informacije su otkrivene u pismima, kopijama dokumenata iz ISIL-ova zapovjedništva, i dio su 22.000 dokumenata kojih se dokopao Sky News.

U jednom pismu, datiranom u vrijeme prije nego što su sirijske snage opet zauzele Palmiru, stoji: “Povucite svu tešku artiljeriju i protuzračnu obranu iz Palmire u provinciju Raqqu”.

Palmiru, grad pod zaštitom UNESCO-a, sjeveroistočno od Damaska, kojeg nazivaju i “Biserom pustinje”, Sirijci su zauzeli u ožujku uz pomoć ruske vojske.

Grad je bio poznato turističko odredište prije izbijanja sirijskog sukoba 2011. godine, poznat po antičkim ruševinama i dvije tisuća godina starim hramovima.

Džihadisti su zauzeli Palmiru prošle godine, a tri mjeseca kasnije pogubili su glavnog arhitekta zaduženog za očuvanje povijesne gradske baštine, 82-godišnjeg Khaleda al-Asada.

Teroristi su uništili neke od najupečatljivijih spomenika, a antičke amfiteatre koristili su za javna pogubljenja.

ISIS-ov prebjeg potvrdio je Sky Newsovu reporteru Stuartu Ramsayu da ISIL koordinira svoje kretanje sa sirijskom vojskom i ruskim zrakoplovstvom.

U drugom pismu stoji zahtjev za prolazak kroz kontrolne točke terorističke skupine sve do granice sa sirijskim režimom gdje bi razmijenili naftu za gnojivo.

Pisma također pokazuju postojanje dogovora da ISIL evakuira područja prije napada Asadovih snaga. Uz to, otkrivaju da je ISIL obučavao strane borce za napade na mete na Zapadu dulje nego se dosad mislilo – godinama.

Dogovor koji bi mogao još više uzdrmati Europu

Profesor Anthony Glees, direktor Centra za sigurnosne i obavještajne studije na Sveučilištu u Buckinghamu, vjeruje da bi takav dogovor mogao značiti “promjenu igre”.

“Dogovori između dvaju smrtnih neprijatelja nepromjenjivo znače da jedna strana pobjeđuje, ali još nije pobijedila, te da druga strana gubi, ali još nije poražena i još uvijek se nada stabilizirati svoju poziciju”, kaže Glees.

“Sigurno je da ISIL nema iskrenu namjeru čuvati naše zajedničko kulturno nasljeđe. Riječ je o zadržavanju oružja i teritorija. U ovom slučaju to jedino može značiti da Asad i Putin misle da pobjeđuju i da ISIS zna da gubi”, tvrdi profesor.

“Za nas u Europi svaki dogovor između ove dvije stvari je jako loš. Prvo zato što Asad i ISIL teroriziraju ljude u Siriji, što dovodi do još više patnje, a posljedično i porasta broja izbjeglica. Drugo, takav dogovor može osnažiti, a ne oslabiti ISIS. Mi u Europi daleko smo manje sigurni ako je ova priča istinita. Mi na Zapadu pritišćemo ISIL, morali bismo sve učiniti kako bismo spriječili da se teroristi izmigolje”, zaključio je profesor Glees.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije