ogromna zarada

Ovako se financiraju teroristi, pobunjenici i mafija

zarada
07.06.2016.
u 21:48

Interpol i UNEP (Program Ujedinjenih naroda za okoliš) objavili su izvješće koje pokazuje kako je ekološki ili zeleni kriminal svjetsko gospodarstvo 2015. godine stajao i do 258 milijardi dolara.

Oko polovice tih kriminalnih djela se može pripisati ilegalnoj sječi šuma, kako se navodi, a oko četiri milijarde dolara (blizu 3,6 milijardi eura) štete je načinjeno protuzakonitim uklanjanjem električnog otpada. “Broj ekoloških zločina raste zabrinjavajućom brzinom”, kaže šef Interpola Jürgen Stock i dodaje da složenost kriminalnih namjera od vlasti zahtijeva sveobuhvatan odgovor, piše Deutsche Welle.

Pobunjeničke organizacije i teroristi iz Afrike financiraju se trgovinom bjelokošću, a u proteklih deset godina je samo u Tanzaniji svake godine ubijeno oko 3000 slonova. Eksploatacija zlata koristi se za pranje novca u Kolumbiji, a u ekološki kriminal ubraja se i ilegalno ribarenje kao i ilegalna trgovina sirovinama.

Viši iznos od ilegalne trgovine oružjem

Ekološki kriminal nalazi se na četvrtom mjestu kriminalnih djelovanja na svijetu, odmah iznad trgovine drogama, krivotvorenja i trgovine ljudima. Zanimljivo je i da vrijednost ilegalne trgovine vatrenim oružjem godišnje iznosi oko tri milijarde dolara.

Slabo državno pravosuđe i nedovoljno plaćene sigurnosne snage pogođenih zemalja uopće omogućuju pojavu kriminalnih mreža te pobunjeničkih i terorističkih organizacija koje djeluju po cijelom svijetu, navodi se dalje u tom izvješću. Osim toga, ilegalna trgovina šteti ekološkom sustavu i pospješuje izumiranje vrsta, navodi UNEP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?