Ogorčena sustavom

Odvjetnicu četiri puta u nekoliko minuta pomiješali s optuženima

27.09.2020.
u 09:51

Britanska odvjetnica Alexandra Wilson zatražila je obveznu obuku protiv rasizma na svim razinama pravnog sustava Velike Britanije, nakon što je četiri puta u jednom danu pomiješana s optuženima, piše Guardian.

Wilson, specijalizirana za kaznene i obiteljske slučajeve, podnijela je žalbu 23. rujna, a na Twitteru je pisala o svojoj frustraciji zbog incidenta.

Nakon što je na društvenim mrežama objavila šta joj se dogodilo, navela je da su joj se javili mnogi pravnici, mahom drugi tamnoputi ljudi i pripadnici različitih etničkih manjina sa sličnim iskustvima.

Ona je istaknula da ju je prvo na ulazu zaustavio pripadnik osiguranja i upitao je kako se zove da bi je mogao naći na popisu optuženih. Tada je pomislila da je to samo "obična greška", prenosi Vecernji.ba.

Nakon toga, na ulazu u sudnicu ponovo joj je radnik suda zatražio da sačeka da je sudski poslužitelj prijavi za njen slučaj. Morala je ponovo objasniti da je odvjetnica.

Na kraju kada je ušla u sudnicu drugi odvjetnik joj je rekao da sačeka ispred dok je ne uvedu, pa je ponovo objasnila da je ona odvjetnica.

U jednom trenutku na nju je vikao službenik suda da napusti sudnicu pitajući je ima li zastupnika na sudu.

Wilson je naglasila da se, ako se ovako tretira jedan odvjetnik, postavlja pitanje kako se tretira optuženi i hoće li biti tretiran fer.

Istaknula je da učestalost ovakvih incidenata ukazuje na neuspjeh obuke ili obrazovanja u pravnom sustavu koji se fokusira samo na nesvjesnu pristrasnost ili različitost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije