ISPOVIJEST

Obitelj o užasu u Mariupolju: Grad više ne postoji

22.03.2022.
u 12:47

Dmitro i Tanja Shvets proveli su prva 23 dana rata skrivajući se u podrumu u Mariupolju sa svojom sedmogodišnjom kćeri Vladom i svojim roditeljima. Obitelj je uspjela pobjeći iz Mariupolja prošlog četvrtka, ali njihovi roditelji su ostali tamo. 

Pobjegli su u Dnjipro, grad na sjeveroistiku Ukrajine. Tanja je u razgovoru za CNN da je rusko bombardiranje praktički izbrisalo Mariupolje s karte te je samo pitanje vremena prije nego što se ostali gradovi u Ukrajini suoče s takvom sudbinom.

"Tamo više nema grada. Grad Mariupolje više ne postoji. Ne postoji nijedna stambena zgrada koja nije oštećena ili srušena. U gradu je ostalo samo 10% ljudi. Samo umirovljenici koji nemaju novca ili automobila pa ne mogu pobjeći i oni koji ne mogu hodati", ispričala je Tanja za CNN.

"Nismo se okupali tri tjedna. Nuždu smo obavljali u vreću ili kantu", napisala je Tanja u svoj dnevnik kojeg je vodila u skloništu. Dijelove dnevnika pokazala je CNN-u.

Obitelj je rijetko napuštala podrum - izlazili su samo kako bi našli hranu i vodu. Jednom su izašli kako bi pomogli pokopati susjede koje je ruska artiljerija ubila dok su čekali u redu za hranu.

"Problem je što u gradu više nema ničeg. Nema signala za mobitel, nema interneta. Sve je odsječeno - plin, voda, struja...." rekao je Dmitro za CNN.

"Kuhali smo na otvorenoj vatri. Drva smo skupljali po parkovima jer nije bilo druge opcije za preživljavanje. Dijelili smo hranu sa susjedima i rođacima", dodao je.

Par je ispričao da su bili pod dojmom da Rusi namjerno ciljaju skupine civila koji su čekali u redovima za hranu, vodu ili lijekove.

"Samo su nas ubijali. Ako bismo se okupili da nađemo vodu, pucali bi po nama", ispričala je Tanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?