Približavanje odnosa

Obama opet poziva Kongres da ukine embargo Kubi

Barack Obama
17.12.2015.
u 19:37

Točno godinu dana nakon najave približavanja Kubi, američki predsjednik Barack Obama je u četvrtak ponovo pozvao Kongres, u kojemu većinu imaju njegovi republikanski protivnici, da ukine embargo tom komunističkom otoku koji mu je Washington uveo 1962.

"Kongres može pridonijeti boljem životu kubanskog naroda tako što će ukinuti embargo koji je nasljeđe propale politike", istaknuo je Obama u kratkom priopćenju, javlja Hina.

Embargo i dalje zabranjuje Amerikancima ulaganje i bavljenje turizmom na otoku a Washington prijeti strogim kaznama tvrtkama s podružnicama u Sjedinjenim Državama koje se odvaže poslovati s Kubom.

"Danas se američka zastava ponovo vije na našem veleposlanstvu u Havani. Danas više Amerikanaca dolazi na Kubu i surađuje s kubanskim narodom kao nikad u zadnjih 50 godina", dodao je Obama.

"I dalje postoje razlike u odnosima s kubanskom vladom, ali ćemo o tim problemima s njima otvoreno razgovarati i uvijek ćemo braniti ljudska prava koja podupiremo diljem svijeta", dodao je.

"Zadnjih dvanaest mjeseci pokazuju ipak da je napredak moguć kada izaberemo put bolje budućnosti", dodao je, obećavši da će u narednom razdoblju nastaviti ići tim putem.

Američki predsjednik je jasno kazao da želi posjetiti Kubu do kraja mandata u siječnju 2017., ali je istaknuo da će to povijesno putovanje biti moguće samo ako se postigne stvarni napredak na polju osobnih sloboda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?