Zakon za zaštitu od koronavirusa

Nove mjere u Njemačkoj: Hoće li doći do zatvaranja škola, karantene, nošenja maski, ograničenja…

Fenix-magazin
05.08.2022.
u 08:33

Ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) i ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) pripremaju novi zakon koji podrazumijeva značajne mjere.

Od 1. listopada 2022. godine do 7. travnja 2023. godine, prema planovima njemačkog Saveznog ministarstva zdravstva i Saveznog ministarstva pravde, ponovno se primjenjuju dodatne mjere zaštite od korone.

Novi Zakon za zaštitu od koronavirusa kojeg pripremaju dvojica njemačkih ministara trebao bi biti dovoljan da zimu u Njemačkoj preživimo bez preopterećenja zdravstvenog sustava, smatraju stručnjaci.

U pandemiji smo se navikli na nove pojmove: incidencija, prekomjerna smrtnost, R-vrijednost, žarišta. Ministar zdravstva Karl Lauterbach (SPD) i ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) pripremaju novi zakon koji podrazumijeva značajne mjere, piše Fenix-magazin.

Prema pisanju njemačkih medija koncept dvojice ministara za jesen i zimu predviđa uvođenje osnovnih mjera savezne vlade kao i mjere koje načelno mogu izreći savezne zemlje, to se prije svega odnosi na obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima. A ako u određenim regijama postoji neposredna opasnost jer će zdravstveni sustav biti preopterećen, vlasti zemalja mogu uvesti značajnije mjere i ograničiti događaje.

Lauterbach i Buschmann su se dugo borili s ovim konceptom, a njihovi politički stavovi o pandemiji teško da mogu biti različitiji. Lauterbach sebe vidi kao ministra “Team Caution” (oprez), Buschmann se vidi kao borac u timu “Team Freedom” (sloboda). Sada je veliko pitanje je li njihov kompromis dovoljan da spriječi preopterećenje zdravstvenog sustava?

FDP je već unaprijed označio svoje crvene linije: nema mogućnosti karantene, nema općeg zatvaranja škola, nema obveznog cijepljenja.

Lauterbach je uspio uvjeriti svog kolegu da proširi zahtjev za maskama u zatvorenom prostoru. Na primjer, zemlje bi ponovno mogle uvesti obvezu nošenja FFP2 maske prilikom kupovine. A ako situacija postane ozbiljnija za starije učenike, nošenje medicinske maske na nastavi. Ostala je i obveza izolacije zaraženih koronavirusom.

Lauterbach je također naglasio da bi od jeseni mjerama trebalo dodati cjepiva prilagođena prevladavajućoj varijanti BA.5. Dok sadašnja cjepiva prvenstveno štite od teških oblika bolesti, nova bi također snažnije imunizirala protiv infekcija.
 
Ipak, novi koncept ima slabosti. Svaka savezna zemlja sama odlučuje koji će profil imati njen zakon.

Nejasno je i kada je situacija toliko opasna da zemlje uvode mjere. Kao vodič možete koristiti pokazatelje kao što su učestalost, popunjenost bolnica ili koncentracije virusa. Ne postoje posebni pragovi. Zemlje se zbog toga već žale, i to s pravom.

Nije sve što je dopušteno i razumno

Drugo, koncept Lauterbacha i Buschmanna predviđa da savezne zemlje mogu nametnuti zahtjev za maskom za objekte za slobodno vrijeme kao što su barovi, restorani i fitness studiji. Ali to tamo ne vrijedi ako ste “svježe” cijepljeni, testirani ili preboljeli koronu.

Postavlja se pitanje: tko bi to trebao kontrolirati? Ne može se pouzdano predvidjeti hoće li ova lagana zaštita od infekcije u konačnici biti dovoljna da se prebrodi zima bez preopterećenja zdravstvenog sustava.

U konačnici će i ponašanje stanovništva biti odlučujuće za tijek pandemije. I u privatnoj sferi ljudi bi trebali poštovati ograničenja. To znači izbjegavanje masovnih događanja, redovito testiranje i ponekad dobrovoljno nošenje maske. Kao i uvijek, i ove zime vrijedi: nije sve što je dopušteno i razumno.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije