Nova godina, novi mjesec, nove promjene: Što se sve mijenja za stanovnike Njemačke od siječnja?

Njemačka
Reuters
01.01.2024.
u 19:35

Više od pet milijuna korisnika naknade u prosjeku dobiva oko dvanaest posto više novca. Za samce to znači povećanje od 61 eura do 563 eura mjesečno.

Nova godina, novi mjesec, nove promjene: Mnogi građani Njemačke u siječnju imat će više novca na bankovnim računima.

Za potrošače u Njemačkoj će se u siječnju štošta promijeniti: povećavaju se pojedine socijalne naknade, minimalna satnica, stupaju na snagu dijelovi zakona o grijanju, a primjenjuje se i novi sustav povratne ambalaže, piše Fenix magazin.

Građanski doplatak se povećava

Više od pet milijuna korisnika naknade u prosjeku dobiva oko dvanaest posto više novca. Za samce to znači povećanje od 61 eura do 563 eura mjesečno.

Odrasle osobe koje žive s partnerom dobivaju 506 eura. Za djecu, naknade će iznositi između 357 i 471 eura, ovisno o uzrastu.

Povećava se dječji doplatak

Obitelji s niskim primanjima mogu dobiti veću potporu države. Maksimalni iznos naknade za djecu raste s 250 eura na do 292 eura mjesečno po djetetu.

Veća minimalna satnica

Minimalna satnica raste s 12 na 12,41 eura po satu.

Viši limit za male poslove (mini-job)

U sklopu povećanja minimalne plaće podići će se i gornja granica za tzv. mini poslove. Granica se povećava s 520 na 538 eura mjesečno.

Plaće pripravnika

Minimalna plaća za pripravnike u prvoj godini obuke povećava se za 4,7 posto na 649 eura mjesečno. To utječe na obrazovne smjerove koji su započeli 1. siječnja. Moguće su iznimke ako tvrtka u kojoj pripravnici rade ima kolektivni ugovor.

Grijanje u novogradnji

Stupaju na snagu prve odredbe Zakona o grijanju: samo sustavi grijanja koji se temelje na 65 posto obnovljive energije mogu se ugrađivati u nove zgrade unutar novih razvojnih područja. U mnogim slučajevima to će biti tzv. dizalica topline.

Cijena CO2

Cijena CO2 porasla je 1. siječnja na 45 eura po toni, čime je poskupjelo točenje goriva, ali i grijanje na lož ulje ili plin.

Kočnice za cijene energije

Kočnice za cijene električne energije i plina ukinute su 1. siječnja. Međutim, zbog nižih tržišnih cijena, oni više nemaju veliku ulogu za većinu potrošača.

Financiranje e-automobila

Takozvani ekološki bonus za potporu pri kupovini električnog automobila više nije dostupan. Prijave za subvencioniranje su se mogle podnijeti do 17. prosinca.

E-recept

Ugovorni liječnici obvezni su izdavati e-recepte za lijekove na recept. Osiguranici imaju tri mogućnosti za preuzimanje recepata: putem aplikacije, ispisom na papiru ili zdravstvenom karticom.

Veći porez na posjete restoranima

U ugostiteljstvu je od 1. siječnja ponovno na snazi redovna stopa PDV-a od 19 posto, umjesto privremenih 7 posto. Tako bi prehrana vani mogla postati skuplja.

Polog na mlijeko u plastičnim bocama

Od 1. siječnja polog je obavezan i za mlijeko ili mliječne proizvode ako se prodaju u plastičnim bocama.

Štrajk strojovođa 

Vrlo je vjerojatno da će putnici nakon božićnih blagdana morati očekivati duže štrajkove sindikata strojovođa GDL. Prema tvrdnjama GDL-a, štrajkovi su mogući od 8. siječnja.

Povećava se naknada za njegu

Naknada za njegu u kući povećana je za pet posto – ovisno o stupnju skrbi, to znači od 16 do 45 eura više mjesečno. U izvanbolničkoj skrbi povećan je i iznos naknada za pet posto. Svatko tko skrbi o srodnicima sada ima pravo na doplatak za njegu u trajanju od deset radnih dana po osobi kojoj je potrebna njega svake godine.

Osiguranje za njegu

Također postoje olakšice za one kojima je potrebna skrb u domovima: fond za njegu povećao je postotke doplata za osobe u potpuno stacionarnim ustanovama za njegu. Ovisno o duljini boravka u staračkom domu, povećanje iznosi između pet i deset posto.

Veći doprinosi za socijalno osiguranje za osobe s visokim primanjima

Osobe s visokim primanjima plaćaju veće doprinose za socijalno osiguranje. U zakonskom mirovinskom osiguranju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti doprinosi se plaćaju do iznosa od 7.550 eura mjesečno na zapadu i 7.450 eura na istoku.

Granica doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje i osiguranje za njegu se povećava na 5.175 eura mjesečno.

Povećava se dobna granica za odlazak u mirovinu

Uobičajena dob za odlazak u mirovinu povećava se na 66 godina. Ovo se odnosi na osiguranike koji su rođeni 1958. godine.

Za one koji su rođeni kasnije, dob za odlazak u mirovinu povećava se postupno, što znači da moraju raditi dulje ili prihvatiti manju mirovinu, piše Fenix.

Kraj dječjih putovnica

Više se ne može podnijeti zahtjev za dječju putovnicu. Dokument koji je dosad bio dostupan djeci mlađoj od dvanaest godina zamijenjen je elektroničkom putovnicom s duljim rokom valjanosti i mogućnošću korištenja za putovanja diljem svijeta.

Zakon o lancu opskrbe

Zakon o opskrbnom lancu o poštivanju ljudskih prava među dobavljačima odnosi se i na druge tvrtke: od početka godine pogođene su i tvrtke koje u Njemačkoj imaju najmanje 1.000 zaposlenih. Prethodno je ograničenje bilo 3.000 zaposlenih.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?