Kriza u EU

Njemačka zbog izbjeglica uvodi multimilijunske štednje: Jača desnica

Merkel Vučić
Foto: Reuters/PIXSELL
Autori: VLm, Hina
15.09.2015.
u 16:43

Zbog troškova povezanih s dolaskom rekordnog broja izbjeglica vlada Njemačke planira u proračunu za 2016. godinu uštede u visini od 500 milijuna eura, prenosi više njemačkih medija u utorak dosad nepotvrđene informacije iz vladinih krugova.

Razlog su povećani troškovi saveznih pokrajina u zbrinjavanju izbjeglica. Tih pola milijarde eura će biti odbijeno od već predviđenih proračunskih sredstava koja su već odobrena pojedinim resorima, citiraju mediji izvore u vladi prema kojima bi se ta sredstva dodatno preusmjerila saveznim pokrajinama za zbrinjavanje izbjeglica.

Njemačka vlada je dosad odvojila ukupno šest milijardi eura za financiranje rekordnog broja izbjeglica. Pola od toga je namijenjeno izravno saveznim pokrajinama koje sudjeluju u početnoj skrbi za izbjeglice. Ostale tri milijarde eura savezne vlasti planiraju za isplatu socijalne pomoći na koju izbjeglice imaju pravo nakon što im je priznato pravo na politički azil.

Raste podrška Alternativi za Njemačku

Za utorak uvečer je planiran sastanak na vrhu kancelarke Angele Merkel, resornih ministara i premijera saveznih pokrajina. Očekuje se da će predstavnici saveznih zemalja od vlade zatražiti dodatna sredstva za prevladavanje posljedica izbjegličke krize.

Istodobno dnevnik "Bild" prenosi u utorak rezultate ispitivanja javnog mnijenja po kojem je posljednjih tjedana radikalno desna stranka Alternativa za Njemačku profitira od izbjegličke krize. Popularnost ove antieuropske stranke, koja se između ostalog zalaže i za stroži odnos prema izbjeglicama, od posljednjeg ispitivanja prije nekoliko tjedana, povećala se među građanima. Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori, AfD bi biralo 5,5 posto građana, što je dovoljno za ulazak u Bundestag.

Organizatori poznatog minhenskog narodnog slavlja Oktoberfesta, koji počinje u subotu, ne očekuju da bi izbjeglička kriza mogla utjecati na neometano održavanje Oktoberfesta. U medijima su se pojavili napisi po kojima bi ovogodišnji Oktoberfest mogao proći u sjeni izbjegličke krize. Glavni minhenski kolodvor, na koji još uvijek dnevno pristiže velik broj izbjeglica, nalazi se nekoliko stotina metara od mjesta gdje se održava Oktoberfest.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije