Olaf Scholz

Njemačka traži od Francuske da ustupi mjesto Europskoj uniji u UN-u

28.11.2018.
u 17:06

Njemački ministar financja Olaf Scholz predložio je u srijedu da Francuska odustane od svog mjesta stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i ustupi ga Euopskoj uniji kako bi "progovorila jednim glasom" na svjetskoj pozornici.

- Shvaćam da bi za to trebalo biti nekih uvjeravanja u Parizu, ali je to snažan i mudar cilj - izjavio je Scholz u opširnom govoru u Berlinu posvećenom budućnosti Europske unije.

- Kako bi ublažila bol zbog gubljenja pozicije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Francuska bi mogla postati stalni veleposlanik EU u UN- u,  dodao je Scholz, koji je i njemački vicekancelar.

Francuska je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a otkako je Svjetska organizacija oformljena 1945. godine nakon Drugog svjetskog rata kako bi spriječila izbijanje sukoba velikog obima. 

Stalne članice, koje također uključuju Britaniju, Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države, najuticajnije su zemlje u UN-u jer imaju pravo veta na rezolucije UN-a.

Pored pet stalnih članica, Vijeće sigurnosti UN-a ima deset nestalnih članica koje se biraju svake dvije godine.

Njemačka će započeti svoj mandat u Vijeću sigurnosti u siječnju.

U prošlosti su ponavljani pozivi za reformom Vijeća sigurnosti UN-a, dok su velike zemlje čija je ekonomija u ekspanziji tražile svoje mjesto u tom forumu. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2010. godine izrazio je podršku naporima Indije da postane članica Vijeća sigurnosti.

Brazil i Japan izrazili su slične ambicije, dok su afričke zemlje pozivale da imaju dva stalna mjesta kako bi se bolje zastupao kontinent koji je zanemaren kroz istoriju, prenosi agerncija AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?