Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Njemačka će štititi strateške tvrtke od stranog preuzimanja

08. travnja 2020. u 19:58 0 komentara 108 prikaza
Foto: Reuters/ Pixell

Njemačka je vlada potvrdila prijedlog zakonodavnih promjena kojima će otežati strano preuzimanje strateških njemačkih poduzeća. Tim promjenama vlada u Berlinu želi zadržati nadzor nad strateškim sektorima kao što su opskrba cjepivima i strateškom infrastrukturom, poput elektroenergetske mreže.

Sadašnji njemački zakon o gospodarskoj suradnji s inozemstvom je "ekstremno liberalan", ocijenio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier, objašnjavajući kako je cilj zakonodavnih promjena spriječiti rasprodaju njemačkih gospodarskih interesa. Zbog toga će Njemačka zaoštriti uvjete za preuzimanje strateških tvrtki i inicirati provjeru investicija iz nečlanica EU u svjetlu njihova utjecaja na sigurnost i javni red, kao i zbog zaštite njemačkog stručnog znanja.

O zaštiti strateških poduzeća u Njemačkoj se razmišljalo i prije aktualne krize, i to nakon što su kineske kompanije proteklih godina preuzele ili pokušale preuzeti neke strateške njemačke kompanije, osobito u sektoru industrijske robotike i distribucije električne energije.

Njemačka je u sklopu nedavno potvrđenog paketa pomoći gospodarstvu već donijela odluku o osnivanju posebnog fonda preko kojeg će država moći preuzimati udjele u tvrtkama od strateške važnosti, koje su se zbog krize našle u teškoćama, kako bi spriječila njihovo preuzimanje od strane investitora iz nečlanica EU.

Nedavno je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja dolazi iz Njemačke, pozvala sve članice Europske unije da u vrijeme aktualne krize zbog koronavirusa zaštite ključnu imovinu i stratešku infrastrukturu od stranog preuzimanja, upozoravajući pritom na posebnu važnost sektora kao što su javno zdravstvo, medicinska istraživanja i strateška infrastruktura.

- Mnoga su poduzeća privremeno oslabljena. Moramo se pobrinuti za njih - kazala je šefica Europske komisije, poručujući kako "moramo znati tko iz inozemstva investira u te tvrtke i s kojom svrhom". Zato je pozvala na zaštitu europskih tvrtki od stranog preuzimanja koja mogu oslabiti europsku sigurnost i javni red, i to u skladu s europskim pravilima i međunarodnim obvezama.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.