Izraelski premijer

Netanyahu: Svaki pripadnik Hamasa je "mrtav čovjek"

Benjamin Netanyahu
POOL/REUTERS
12.10.2023.
u 08:25

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je svaki član Hamasa "mrtav čovjek" nakon prvog sastanka vlade nacionalnog jedinstva oformljene u srijedu, prenosi BBC.

Premijer Netanyahu pristao je formirati ratnu vladu s bivšim ministrom obrane i čelnikom centrističke oporbene stranke Bennyjem Gantzom. Oni su se dogovorili da ostave po strani nesuglasice i političko rivalstvo.

Broj mrtvih u napadima Hamasa na Izrael koji je počeo u subotu dosegao je 1200, a u najnovijem izvješću u noći na četvrtak ministarstvo zdravstva u Gazi govori o isto toliko mrtvih Palestinaca u izraelskom odgovoru, prenosi Hina.

Hamas navodno drži za taoce do 150 ljudi, uključivo djecu i starce.

U srijedu je izraelska vojska objavila da su tisuće vojnika spremne uz granicu s Gazom za slučaj da se pokrene kopnena invazija.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da se snage, među kojima i 300.000 rezervista, blizu granice spremaju za misiju, kako "na kraju ovog rata Hamas ne bi imao nikakve vojne sposobnosti".

Uz borbu protiv Hamasa, Izrael je razmijenio vatru i s Hezbolahom u Libanonu.

Ranije ovaj tjedan Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze, uključivo vodu, struju i hranu.

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) zatražila je u srijedu 104 milijuna američkih dolara hitne pomoći Gazi,

BBC piše da je humanitarno stanje u Pojasu Gaze očajno. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?