MOSKVA NEGIRA UPLETANJE

NATO Rusiji: Povucite svoje postrojbe s istoka Ukrajine

Jens Stoltenberg
Reuters/ PIXSELL
30.10.2019.
u 20:37

"NATO je jasno rekao da je Rusija posebno odgovorna za provedbu mirovnih dogovora iz Minska i da mora povući sve svoje vojnike, sve svoje časnike s istoka Ukrajine i da mora prestati destabilizirati taj teritorij", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Rusiju da povuče svoje postrojbe sa separatističkog istoka Ukrajine, dan pošto su se povukli ukrajinski vojnici i proruski pobunjenici iz ključnog sektora na crti bojišnice.

"NATO je jasno rekao da je Rusija posebno odgovorna za provedbu mirovnih dogovora iz Minska i da mora povući sve svoje vojnike, sve svoje časnike s istoka Ukrajine i da mora prestati destabilizirati taj teritorij", rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Odesi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da naoružava proruske separatiste i da je rasporedila vojnike na istoku Ukrajine, gdje je oko 13.000 osoba smrtno stradalo od početka sukoba prije pet godina.

Moskva oštro opovrgava bilo kakvo upletanje bez obzira na navode brojnih medija. Na poticaj novog ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija koji želi uspostaviti mir, Kijev i separatisti počeli su u utorak povlačenje svojih postrojbi u malom području bojišnice. Povlačenje je preduvjet za mirovni sastanak na vrhu s Moskvom no u Ukrajini je potaknulo strahovanja da Kijev kapitulira pred Moskvom.

Ukrajinski zamjenik premijera Dmitro Kuleba naglasio je da je ambiciozni cilj njegove zemlje za pet godina ispuniti kriterije za ulazak u NATO što ljuti susjednu Rusiju. "Vrata NATO-a ostaju otvorena", ponovio je Stoltenberg na susretu s ukrajinskim studentima. "Ponekad se čini da je Rusija ta koja odlučuje treba li Ukrajina postati ili ne članica NATO-a", ali "Rusija tu nema što reći. 

Nemaju nikakve zakonske osnove utjecati na tu odluku", jer je donose samo Ukrajina i članice NATO-a, rekao je Stoltenberg. Glavni tajnik NATO-a u dvodnevnom je posjetu Ukrajini koja je u krizi s Rusijom od 2014., kada je osim krize na istoku Ukrajine anektirala i ukrajinski poluotok Krim. Stoltenberg se treba u četvrtak u Kijevu sastati s predsjednikom Ukrajine i obratiti se ukrajinskim zastupnicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?