Poljski predsjednik

NATO Poljsku tretira kao tampon zonu

Andrzej Duda
Reuters/PIXSELL
14.08.2015.
u 01:21

Poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak je kritizirao NATO rekavši da se prema Poljskoj ponaša kao da je tampon zona između Rusije i Njemačke, a za britanski Financial Times još je kazao kako smatra da taj vojni savez treba postaviti svoje baze još istočnije.

Duda, glasni kritičar ruskoga pripojenja Krima i potpore separatistima u Ukrajini, želi snažnija sigurnosna jamstva NATO-a te njegovu pojačanu prisutnost na poljskom tlu.

Njemačka i još neke zemlje članice odbile su poziv Poljske i ostalih istočnih europskih članica za stalnom prisutnošću NATO-ovih snaga u tome području. Savez se umjesto toga angažirao na intenziviranju zajedničkih vojni vježbi i rotiranju vojnih snaga.

Sjedinjene Države razmatraju prijedloge o smještaju vojne opreme u nekoliko istočnoeuropskih zemalja koju bi njihova vojska mogla upotrijebiti u slučaju napada na NATO-ov istočni dio.

"Ne želimo biti tampon zona, već stvaran istočni dio saveza. Danas su baze tako razbacane. NATO bi trebao biti tu da štiti savez... Ako su Poljska i ostale zemlje središnje Europe stvarni dio NATO-a, čini mi se prirodnim i logičnim da bi se baze trebale postaviti i u tim zemljama", rekao je Duda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije