nema više plakanja

Napravili luk od kojeg vam oči ne suze

123rf
11.01.2018.
u 20:41

Ova vrsta ne ispušta sumpornu kiselinu koja nadražuje oči pa plakanja tijekom rezanja jednostavno nema. Znanstvenici su ga stvarali križanjem još od 80-ih godina

Nakon dugog niza godina istraživanja znanstvenici iz SAD-a su konačno dobili luk od kojeg vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion. Uskoro bi se trebao naći na tržištu, na stolovima Amerikanaca početkom ožujka. Za sada ga uzgajaju samo u Nevadi i Washingtonu, piše 24sata.hr. 

Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo. Oči stvaraju suze jer pokušavaju isprati tu kiselinu iz očiju. Znanstvenici tvrde da se ne radi o genetskoj modifikaciji već o prirodnom procesu križanja koji je trajao nekoliko desetljeća. Na projektu su počeli raditi još 80-ih godina. 

Trikovi da vam oči ne suze dok režete klasični luk

- Ohladite luk u zamrzivaču - iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
- Pustite vruću vodu u blizini rezanja - para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
- Dišite kroz usta i isplazite jezik - na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
- Fućkajte dok ga režete - tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
Koristite oštar i tanak nož - tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.
- Namažite limunom dasku - prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka, piše Daily Mail.
- Ne sjeckajte korjenast dio luka - u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. - Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
- Upalite svijeću - postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
- Upalite ventilator - usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
- Hladite nož pod vodom - nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.

Ključne riječi
luk

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije