aviokompanije odlučile

Nakon željeznica, evo i aviona: Svi iznad 65 godina imat će besplatne letove iznad Hrvatske

avion, putnici
shutterstock
02.04.2024.
u 19:48

Umirovljenici i svi građani stariji od 65 godina moći će besplatno putovati i zrakoplovom do kraja 2024.godine

Baš poput Hrvatskih željeznica (HŽ), koje to već čine i činit će do kraja godine, i aviokompanije su odlučile pružiti dio svojih pogodnosti umirovljenicima i građanima starijima od 65 godina u Hrvatskoj. Po novome, oni će moći, uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu, besplatno letjeti svim letovima unutar hrvatskog zračnog prostora do kraja godine.

Baš kao što je to i izgledalo u povijesti putovanja, ljudi su se oslanjali na željeznicu, a tek, nakon više od stoljeća kasnije, počeli su komercijalni letovi zrakoplovima. Srećom, ovog puta nije prošlo cijelo stoljeće već samo četiri mjeseca, piše mirovina.hr.

Naime, sve aviokompanije koje posluju u Hrvatskoj, po uzoru na Hrvatske željeznice (HŽ), osigurat će besplatne letove unutar zračnog prostora Republike Hrvatske svim umirovljenicima i građanima starijima od 65 godina do kraja 2024. godine.

Podsjećamo kako je od 1. siječnja 2024. godine svim umirovljenicima i građanima starijima od 65 godina, neovisno o njihovom umirovljeničkom statusu, omogućena besplatna vožnja vlakom. Ova pogodnost trajat će do kraja tekuće godine. 

Ne idu samo Hrvatske željeznice tim stopama

Inače, za besplatnu vožnju vlakovima Hrvatskih željeznica bilo je potrebno predočiti rješenje o mirovini ili odrezak mirovine uz osobnu iskaznicu do 15. siječnja 2024. godine, ali taj rok je, malo prije isteka tog datum, bio prolongiran. Iako tako nisu iskomunicirali u samom početku, umirovljenici i građani stariji od 65 godina su istekom tog datuma i dalje mogli ostvariti besplatnu vožnju vlakom uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu.

Iako je spomenuti rok prolongiran, i dalje se preporučuje izrada pametnu karticu, kao i profila, za što će morati sveukupno izdvojiti 2,65 eura. Kako su rekli iz HŽ-a, u samo prva dva mjeseca ostvareno je više od 172.400 putovanja diljem Hrvatske. Riječ je o gotovo 100.000 više nego u veljači i sa sigurnošću se može reći kako umirovljenici i građani stariji od 65 godina itekako koriste ovu pogodnost.

Evo što morate učiniti kako biste mogli besplatno letjeti

Srećom, ovim stopama kreću i aviokompanije koju posluju u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovoj odluci, umirovljenici i svi građani stariji od 65 godina moći će besplatno putovati i zrakoplovom do kraja 2024.godine. Imajte na umu kako se ova novost odnosi samo na letove unutar zračnog prostora Republike Hrvatske. Tako primjerice ako biste kao umirovljenik sjeli u novi borbeni Rafal koji uskoro stiže, moći ćete njime besplatno letjeti sve dok ste u hrvatskom zračnom prostoru.

Sve do pojačanog dolaska turista početkom turističke sezone, umirovljenici i građani stariji od 65 godina moći će letjeti zrakoplovima, uz predočenje rješenja o mirovini ili odreska mirovine uz osobnu iskaznicu do 15. svibnja 2024. godine.

Nakon toga, ova skupina građanki i građana morat će, baš kao i za besplatnu vožnju HŽ-om, izraditi pametnu karticu koja će ih stajati 5,39 centi. Do tada, umirovljenici i građani stariji od 65 godina mogu uživati u letovima avionom. Iz jedne od aviokompanija su nam otkrili kako će više informacija o izradi pametne kartice, kao i o njenoj cijeni, otkriti 2. travnja ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije