Treći Bush u Bijeloj kući?

Nakon oca i brata i Jeb Bush želi mandat Predsjednika

Jeb Bush
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
27.10.2014.
u 10:05

Jeb Bush je mlađi brat 43. američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je u dva mandata od 2001. do 2009. bio u Bijeloj kući te sin Georgea H. W. Busha koji je bio 41. američki predsjednik u mandatu od 1989.-1993.

Bivši guverner Floride republikanac Jeb Bush, koji je prema istraživanjima javnog mnijenja među vodećim potencijalnim republikanskim kandidatima za sljedeću američku predsjedničku utrku, najavljuje da će odluku o kandidaturi donijeti krajem ove godine, nakon izbora za Kongres, ili početkom sljedeće godine.

Jeb Bush je mlađi brat 43. američkog predsjednika Georgea W. Busha koji je u dva mandata od 2001. do 2009. bio u Bijeloj kući te sin Georgea H. W. Busha koji je bio 41. američki predsjednik u mandatu od 1989.-1993.

Dvojbe oko Busha (61) vezane su za nekoliko pitanja među kojima su i ona može li ponuditi program koji bi ujedinio Amerikance. Jedno od najspornijih pitanja za same republikance je njegov liberalni stav prema rješavanju pitanja ilegalnih imigranata.

I dok traje neizvjesnost oko njegove odluke New York Times ocjenjuje kako se Jeb Bush proteklih godina nastoji definirati kao suprotnost starijem bratu gradeći ugled intelektualca koji traži nove ideje, koji cijeni žive rasprave i uspješnog menadžera koji se u pušta u sve birokratske detalje.

Prema pisanju lista Bushevi saveznici kažu da se ta reputacija, koju republikanski strateg Karl Rove naziva "najdubokoumnijim misliocem na našoj strani", može pokazati presudnom u 'prodavanju' Busha kao predsjedničkog kandidata američkom izbornom tijelu koje se još oporavlja od ožiljaka koje su ostavili skupi ratovi koje je vodio George W. Bush i ekonomsko nazadovanje zemlje.

Zbog neodlučnosti Jeba Busha da se izjasni o uključivanju u predsjedničku utrku za izbore za Bijelu kuću u 2016. njegovi stranački kolege čak i nisu sigurni da je spreman upustiti se u taj izazov. Bushev otac počeo je pripreme za utrku 1988. tri godine prije. Njegov brat George W. Bush 1998. aktivno je planirao predsjednički utrku koja se održavala 2000.

Za razliku od drugih republikanaca poput guvernera New Jerseya Chrisa Christiea koji su svoje ambicije već objavili, Bush u javnosti još uvijek izražava nesigurnost.

Pitanje hoće li se uključiti u predsjedničku utrku postavlja mu se svakodnevno dok putuje po Sjednjenim Državama lobirajući za republikanske kandidate koji se natječu na izborima za Kongres ili guvernere saveznih država 4. studenoga ove godine.

U četvrtak je bio u gradu Greenvilleu u Južnoj Karolini gdje se guverner Nikki Haley natječe za novi mandat.

"To je važna odluka", kazao je novinarima u Greenvilleu. "Tiče se i obitelji."

Njegov otac i brat javno su ga potaknuli da se uključi u utrku, a krugovi bliski dvojici bivših američkih predsjednika tvrde da im nisu poznati planovi Jeba Busha, piše agencija Reuters, a list Washington Post piše da je ovog mjeseca dobio i potporu supruge.

"Mislim da je više nego vjerojatno da o tome ozbiljno razmišlja i kreće se prema tome", kazao je njegov sin George P. Bush u nedjelju za jednu od američkih televizija. "Obitelj će ga sto posto podržati ako se odluči."

"Postoje naznake aktivnosti vezane uz pripremu ozbiljne kandidature što uključuje mnogo kontakata s donatorima i stratezima", kaže republikanski strateg s Floride Rick Wilson. "To se još u slučaju Jeba ne vidi. Mogu reći da je postao aktivniji, razgovara s ljudima ali ne u takvoj mjeri poput onoga što Chris Christie radi".

Prijatelji Jeba Busha kažu kako je njegov oprez rezultat promišljenog načina i iskustva koje je stekao promatrajući oca i brata kako prolaze nešto što se može usporediti s žrvnjem. Oni dodaju kako ne očekuje da ga se uvjerava ili regrutira jer to nije njegov stil.

"To nije osoba koja provodi besane noći buljeći u strop i razmišljajući treba li se ili ne uključiti u predsjedničku utrku", kaže njegova prijateljica i republikanski strateg Ana Navarro.

"On je disciplinirana osoba i donijet će odluku na način na koji donosi većinu drugih važnih odluka kroz ozbiljni proces promišljanja u kojem važe argumente za i protiv. To je odluka koju će donijeti on sa suprugom i djecom", kaže on.

Ukoliko se odluči natjecati Bush će se uključiti u republikansku utrku koja je u međuvremenu skrenula udesno od kada je prestao obavljati dužnost guvernera 2006.

Bush koji je 40 godina u braku s Columbom, rođenom u Meksiku, ima pozitivniji stav prema imigraciji od mnogih stranačkih konzervativaca koji kritiziraju njegovu potporu sveobuhvatnoj reformi koja bi omogućila put do legalnog statusa imigrantima bez ikakvih američkih isprava.

Ukoliko osvoji stranačku nominaciju trebao bi uvjeriti većinu Amerike da vrijedi dati povjerenje trećem Bushu za ulazak u Bijelu kuću.

Ukoliko se odluči Bush bi, smatraju donatori kampanja, mogao relativno brzo prikupiti potrebni novac za kampanju koristeći postojeće mreže koje su izgradili njegovi saveznici kao i oni njegova oca i brata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije