uplitanje u predizbornu kampanju

Nakon Hillary Clinton, na meti ruskih hakera i Angela Merkel?!

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
24.01.2017.
u 21:41

Europska unija upozorava na vjerojatno intenzivno i masovno uplitanje ruskih institucija u predizbornu kampanju u Njemačkoj, posebice na štetu kancelarka Angele Merkel, prenose u utorak njemački mediji izjavu visokog dužnosnika EU.

„Očekuje se intenziviranje dezinformacijske kampanje, što je već bilo vidljivo i u prošloj godini, kada se kancelarka našla na udaru ciljane kampanje ruskih medija zbog svoje izbjegličke politike“, kaže neimenovani dužnosnik EU-a koji se poziva na izvješće radne skupine „strategijske komunikacije Istok“, koja je započela s radom 2015., a cilj joj je praćenje i vrednovanje izvješća ruskih medija, javlja Hina.

Dužnosnik EU-a je potvrdio kako bi i ovogodišnji izbori u Nizozemskoj i Francuskoj također mogli naći na udaru dezinformacijskih kampanja vođenih iz Moskve. Njemački ured za zaštitu ustavnog poretka još je u prosincu upozorio na moguće rusko miješanje u predstojeću predizbornu kampanju za njemačke parlamentarne izbore, koji se održavaju u rujnu ove godine.

Porast ciljanih ruskih dezinformacijskih udara se pojačao nakon što je Rusija okupirala dijelove Ukrajine 2014., što je Berlin žestoko kritizirao.

Jedan od najpoznatijih primjera širenja lažnih informacija na štetu kancelarke Angele Merkel je potpuno izmišljena priča o jednoj ruskoj djevojčici koju su u Berlinu navodno silovale izbjeglice, u što se čak umiješao i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je povjerovao toj priči i kritizirao ono što se navodno događa u Njemačkoj.

Angeli Merkel se čak pripisuju i veze s terorističkim organizacijama poput Islamske države. Kampanja se, po navodima medija, vodi preko državnih medija poput Russia Today, ali i socijalnih mreža.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije