Objavio Yahoo

Najveći hakerski napad ikad: Ugroženo čak milijardu profila

hakeri
Reuters/Pixell
15.12.2016.
u 08:12

Iako je Yahoo to objavio tek sada, ovaj hakerski napad dogodio se još u kolovozu 2013. Kompromitirano je čak milijardu korisničkih profila, uključujući telefonske brojeve, rođendane...

Internetska kompanija Yahoo objavila je u srijedu kako im je u jednom od najvećih hakerskih napada u povijesti kompromitirano čak milijardu korisničkih profila, uključujući telefonske brojeve, rođendane, lozinke i sigurnosna pitanja, javlja Business Insider. Zanimljivo, iako je Yahoo to objavio tek sada, ovaj hakerski napad dogodio se još u kolovozu 2013. godine, a kako navode u tvrtki, napad nije povezan s onim iz 2014. godine kada su ukradeni podaci 300 do 500 milijuna korisnika. 

Ovo bi moglo značiti da je to bio najveći hakerski napad u povijesti.

- Nismo uspjeli identificirati upad povezan s ovom krađom - objavio je Yahoo u srijedu čije su dionice nakon ove objave pale za 2,5 posto.

Ova objava o hakerskom napadu mogla bi ozbiljno ugroziti 4,8 milijardi dolara vrijedan posao prodaje Yahooa Verizonu, koji još nije potpisan. Podsjetimo, Yahoo je prethodni hakerski napad rekao Verizonu tek nakon što su pristali na kupnju. U Verizonu su još tada kazali da su ovakvi hakerski napadi definitivno nešto što utječe na uvjete sklapanja posla, ali i na samu cijenu.

- Kao što govorimo cijelo vrijeme, procijenit ćemo situaciju nakon što Yahoo nastavi svoju istragu - poručili su u srijedu iz Verizona.

Yahoo ističe kako vjeruju da je "neovlaštena treća strana pristupila vlasničkom kodu tvrtke kako bi naučili krivotvoriti cookiese (kolačiće)".

No, nije jasno na koji se točno hakerski incident ti krivotvoreni 'kolačići' odnose, prenosi 24sata.hr. 

Ipak, napominju kako su uspjeli povezati neke od ovih aktivnosti sa onima koje smatraju odgovornima za krađu podataka koju je Yahoo objavio 22. rujna ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?