Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Najstariji kandidat na lokalnim izborima ima 92 godine, a najmlađi je tek punoljetni HSP-ovac

04. svibnja 2021. u 16:24 0 komentara 47 prikaza

Vlada je za nedjelju, 16. svibnja, raspisala lokalne izbore.

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ovi se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Drugi krug, tamo gdje ga bude, održat će se dva tjedna nakon prvog kruga.

DIP je na svojim službenim stranicama po općinama, gradovima i županijama objavio sve pravovaljane i na vrijeme predane liste za predstojeće lokalne izbore. Popis možete pogledati OVDJE.  Također, objavljeni su i svi statistički podaci vezani za kandidate i liste. Od spolova, starosne dobi itd... Cijelu statistiku možete pogledati OVDJE. Mi smo kao najzanimljiviji detalj uočili upravo godine najmlađih i najstarijih kandidata.

Iz svega proizlazi kako je najstariji kandidat zauzeo mjesto na listi nezavisnog kandidata za prvog čovjeka Rijeke Dražena Vranića. Jedan od kandidata ne njegovoj listi rođen je 28.11. 1929. Što se pak tiče najstarije kandidatkinje, ona se nalazi na listi Zagorske stranke za Zagreb i rođena je 18.07. 1930. godine. 

Najmlađi kandidat pak nalazi se na listi HSP-a i rođen je 29.3. 2003. Znakovito je i to da je na isti datum rođena najmlađa kandidatkinja koja se nalazi na listi koalicije koju predvodi HSS.  Njihova imena kao i grad/općina/županija za čije se predstavničko tijelo natječu - nisu objavljeni.  Spomenimo još da će na lokalnim izborima participirati 22.253 muškarca i 16.599 žena. Od ukpne brojke 5.787 ih mlađih od 30 godina.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.