BRUXELLES

Mogherini razgovarala sa Zarifom o smirivanju napetosti na Bliskom istoku

Mogherini
03.01.2016.
u 20:56

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini u nedjelju je u telefonskom razgovoru s iranskim ministrom vanjskih poslova Džavadom Zarifom upozorila da bi napetost koja se ponovno pojavila između šijitskog Irana i sunitske monarhije u Saudijskoj Arabiji mogla uništiti napore u cilju pronalaska političkog rješenja krize u Siriji.

U pisanoj izjavi Mogherini je rekla da je u nedjelju imala dugi telefonski razgovor sa Zarifom nakon što je u Iranu izbilo nasilje zbog smaknuća šijitskog klerika Nimra Bakera al-Nimra u Saudijskoj Arabiji u subotu.

Mogherini je poručila da se sa Zarifom suglasila oko činjenice da sve uključene strane trebaju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi situaciju zadržale pod nadzorom i spriječile porast sektaških napetosti.

"Međunarodna zajednica i glavni regionalni čimbenici aktivno surađuju u potpori političkom rješenju krize u Siriji i zajedničkom nastupu protiv terorističkih skupina i ta nastojanja ne smije ugroziti nova nestabilnost", rekla je Mogherini.

Mogherini je poslije toga telefonski razgovarala i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Adelom al-Džubeirom, kojem je ponovila protivljenje Europske unije smrtnoj kazni i prenijela zabrinutost zbog opasnosti od porasta sektaškog nasilja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije