ODJECI RATA I PANDEMIJE

MMF: Bankrot Rusije nije nemoguć, globalna kriza nije izgledna, ipak prijeti opasnost

MMF
13.03.2022.
u 20:10

Zbog rata će se umanjiti i prognoze globalnog rasta za 2022., no "smjer i dalje ostaje pozitivan" tvrde u MMF-u. Najviše će profitirati SAD, a zbor inflacije i rasta cijena najdeblji kraj ponovno će izvući Afrika u kojoj bi moglo biti gladi.

Međunarodni monetarni fond (MMF) više ne smatra nemogućim da Rusija prestane plaćati svoje dugove, ali to ne bi trebalo izazvati globalnu financijsku krizu, prenose agencije. "Više ne smatramo da je ruski prestanak plaćanja nevjerojatan", rekla je čelnica MMF-a Kristalina Georgieva u intervjuu za američku televizijsku kuću CBS u nedjelju. Zbog sankcija uvedenih kao rezultat invazije na Ukrajinu, Rusija je sada u opasnosti od ulaska u "duboku recesiju", rekla je Georgieva, prenosi agencija dpa.

Devalvacija nacionalne valute, rublje, već je "značajno umanjila" kupovnu moć ruskog stanovništva, dodala je. Međunarodne devizne rezerve ruske središnje banke uglavnom su blokirane kao rezultat sankcija, što Rusiji otežava stabilizaciju tečaja rublje.

"Rusija ima novac za servisiranje svog duga, ali ne može mu pristupiti", rekla je Georgieva. Osim toga, servisiranje državnog duga u stranim valutama poput američkih dolara ili eura postalo je sve kompliciranije. Upitana bi li takvo neispunjavanje obveza moglo izazvati financijsku krizu diljem svijeta, odgovorila je: "Za sada ne."

Ukupna izloženost banaka u Rusiji iznosila je oko 120 milijardi dolara, iznos koji, iako nije beznačajan, "nije sustavno relevantan", rekla je Georgieva, prenosi Reuters.

Georgieva je prošlog tjedna rekla da će MMF umanjiti prethodnu prognozu za globalni gospodarski rast od 4,4 posto u 2022. kao rezultat rata, ali je rekla da je ukupan smjer i dalje pozitivan. Rast je ostao snažan u zemljama poput Sjedinjenih Država koje su se brzo oporavile od pandemije covida-19, rekla je za CBS. Utjecaj bi bio najozbiljniji u smislu povećanja cijena roba i inflacije, što bi potencijalno moglo dovesti do gladi i nesigurnosti opskrbe hranom u dijelovima Afrike, rekla je.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije