Krunoslav Capak

Mlađi obolijevaju jer nisu cijepljeni i zato što ih delta soj češće pogađa

Krunoslav Capak
Davorin Visnjic/PIXSELL
24.09.2021.
u 20:53

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je za HTV kako je prije bilo najviše oboljelih od koronavirusa u višim dobnim skupinama. U četvrtom valu se taj prosjek oboljelih smanjio za gotovo 15 godina. Najčešće su obolijevale osobe od 30 do 39 godina, a sad od početka školske godine najviše obolijevaju oni od 10 do 19 godina. Razlog je što oni nisu cijepljeni pa virus traži prostora u njihovom bazenu osjetljivih, a s druge strane delta soj je već prije pokazao da napada više mlađe ljude, nego što je to bilo s prethodnim varijantama.  

- Važna je činjenica da u ovome tjednu nismo imali porasta novooboljelih. Mislim da bi to mogla biti faza ravne crte. Prvo je uzlazna krivulje, pa faza ravne crte, a nakon toga se krivulja prelomi i broj oboljelih počinje padati. Nadamo se da nam broj oboljelih više neće rasti i da će tek od listopada broj oboljelih početi padati. Dakako, ova varijanta virusa koja cirkulira, brže će se širiti na hladnoći, dakle u zatvorenim prostorima. Zbog toga je jako važno provjetravati zatvorene prostore budući da se virus širi aerosolom i kapljicama. Stoga ako provjetravamo, ako imamo otvorene prozore i ako smo često na otvorenom prostoru virus se onda širi manje, rekao je Krunoslav Capak. 

U posljednjih deset dana, prema statistikama, u Hrvatskoj je najveći porast broja zaraženih među školskom populacijom. U samoizolaciji je više od 10 000 školaraca od 7 do 18 godina. Stožer najavljuje novi dokument kojim će se utvrditi detaljni uvjeti pod kojima će učenici odlaziti u samoizolaciju. Najviše je oboljelih učenika u Zagrebu pa je jedna škola u potpunosti prešla na nastavu na daljinu.

Iako je 20% testiranih u protekla 24 sata kojima je potvrđen COVID školske dobi, i dalje se smatra da škole nisu žarišta. Svaki novi slučaj samoizolacije procjenjivat će se zasebno, a i dalje se ne planira skoro uvođenje obvezne COVID potvrde za zaposlene u školama.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije