Izbori u SAD:

Microsoft upozorio na sumnjive hakerske napade

hakeri
11.09.2020.
u 09:15

Kompanija Microsoft nedavno je upozorila jednu od glavnih savjetodavnih tvrtki američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena da je na meti sumnjivih ruskih državnih hakera, objavila je u četvrtak agencija Reuters. 

Pozivajući se na četvero ljudi upoznatih s time, Reuters navodi kako je cilj pokušaja hakiranja bilo osoblje u tvrtki SKDKnickerbocker sa sjedištem u Washingtonu, a riječ je o tvrtki za strategiju i komunikaciju kampanje, koja u protekla dva mjeseca surađuje s Bidenom i drugim istaknutim demokratima.

Microsoft je identificirao osumnjičenu hakersku skupinu kao istu koju američka vlada krivi za ulazak u kampanju bivše demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i propuštanje e-pošte njezinog osoblja, navela su dva izvora.

Skupinu, koju mnogi cyber istraživači nazivaju "Fancy Bear", kontrolira ruska vojna obavještajna agencija, prema izvještajima američke obavještajne zajednice objavljenima nakon izbora 2016. 

Osoba upoznata sa odgovorom tvrtke SKDK-a na pokušaje hakiranja izjavila je kako hakeri nisu uspjeli pristupiti mrežama tvrtke, koje su uspješno obranjene.

Američke obavještajne agencije podigle su uzbunu zbog mogućih pokušaja stranih vlada da se umiješaju u predsjedničke izbore u studenom.

Istrage bivšeg posebnog savjetnika Roberta Muellera i obavještajnog odbora Senata zaključile su da su se Rusi umiješali u predsjedničke izbore 2016. godine kako bi pokušali pomoći republikancu Donaldu Trumpu da bude izabran. 

Microsoft i tvrtka SKDK nisu željeli ništa komentirati dok su iz Bidenove kampanje priopćili kako imaju saznanja o pokušaju hakera da pristupe adresama e-pošte koja nije povezana s kampanjom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe kao "glupost". Moskva je više puta poricala da se hakiranjem miješala u izbore u drugim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?