Zadovoljni su

Mađarska: Dobivamo više plina iz Rusije nego što ugovori predviđaju

Orban
14.08.2022.
u 08:29

Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.

Mađarski ministar vanjskih poslova rekao je da su trgovinski pregovori s Moskvom "omogućili postizanje dogovora", nakon kojega je ruska kompanija Gazprom u petak počela dopremati "količine veće od onih navedenih u ugovoru".

"Zadaća mađarske vlade je jamčiti sigurnu opskrbu zemlje plinom i mi smo na visini zadatka", napisao je na Facebooku visoki dužnosnik ministarstva Tamas Menczer.

Do kraja kolovoza dodatna količina od 2,6 milijuna kubičnih metara na dan stizat će s juga plinovodom Turkstream, dodao je, rekavši da traju pregovori o rujanskim isporukama.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nenajavljeno je posjetio Moskvu u srpnju kako bi razgovarao o kupnji dodatnih 700 milijuna kubičnih metara plina, uz 4,5 milijarda koje su stizale Budimpešti svake godine prije agresije na Ukrajinu.

"U svjetlu onoga što znamo o sadašnjoj situaciji na europskom tržištu, jasno je da je nabavka tako velike količine nemoguća bez ruskih izvora", ocijenio je Menczer, spomenuvši Szijjartov posjet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?