Južna Afrika

Lovci na trofeje plaćaju tisuće funti za ubijanje zatočenih lavova

28.04.2019.
u 20:44

Bivši britanski zastupnik konzervativne stranke i poduzetnik lord Michael Ashcroft pozvao je britansku vladu da slijedi primjer SAD-a i Nizozemske te zabrani uvoz barbarskih trofeja lavova koje tajno krijumčare lovci.

Svoj poziv Ashcroft je uputio nakon što je proveo jednogodišnje istraživanje o uzgoju lavova u Južnoj Africi, piše Sky News. Tvrdi da je u istraživanju koje je nazvao "Operacija Simba" otkrio kako se lavove tovi hranom s ciljem da ih se koristi u "medicinske svrhe" ili kao nakit na istoku, odnosno da bi lovci na njima zarađivali novac, prenosi Index.hr. 

Imućni lovci za ubijanje lavova plaćaju tisuće funti

Otkrio je i kako imućni lovci na trofeje, od kojih su neki i iz Velike Britanije, plaćaju tisuće funti da ubiju životinje koje se drže zatvorene. I to često ubijaju s male udaljenosti kako bi se onda mogli fotografirati s njima i uzeti njihovu grivu kao nagradu.

Ashcroft je pratio jednu osobu iz Velike Britanije kojoj je platio 3000 funti za ubijanje lava imenom Simba. Simba koji je trebao biti pušten da ga Ashcroft može ubiti kasnije je spašen i pušten u divljinu, piše Index.hr. 

Krijumčarenje grive lava u truplu jelena

Ashcroft je pokazao i pismenu prepisku koju je vodio s tim Britancem. Dao mu je i savjet kako prokrijumčariti mrtvu životinju u Veliku Britaniju. Prema uputama tog Britanca, griva zaklanog lava najlakše se neopaženo unosi u zemlju tako da se stavi u truplo jelena jer je tako carinicima gotovo nemoguće da je otkriju.

U dva dana na jednoj farmi lavova ubijena 54 lava

Tijekom svog boravka na farmi lavova otkrio je da su u dva dana ubijena 54 lava u samo jednoj klaonici i to za to da bi se njihove kosti mogle poslati tvrtkama koje ih koriste za "tradicionalnu" azijsku medicinu.

Opisao je i stravične scene iz klaonice - mrtve lavove koji oguljene kože leže na podu, gomile iznutrica i kostiju razbacane po prostorijama.

Lavove križaju s tigrovima da bi dobili veće životinje 

Osim toga, otkrio je i da se lavove i tigrove križa s ciljem da se stvori veća i impozantnija vrsta životinje za lovce na trofeje.

Na svijetu ostalo tek 20.000 lavova

Inače, broj lavova koji žive u divljini dramatično je opao u posljednjih 100 godina te se pretpostavlja da ih je ostalo tek 20.000.

Usporedbe radi, prije sto godina bilo ih je oko 200.000.

Ključne riječi
lav

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije