poplave

Kiše izazvale kaos u Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori, stotine kuća ugroženo

poplave
08.11.2016.
u 16:27

Obilne kiše izazvale su poplave i oštetile puteve na sjeveru Albanije, a izlivaju se i rijeke u Crnoj Gori u Rožajama i Beranama, gdje je na stotine kuća ugroženo.

Kako pišu srbijanski i crnogorski mediji, nije poznato ima li ozlijeđenih ili nastradalih u poplavama u Albaniji, prenosi agencija ATA.

Ministarstvo obrane oriopćilo je da je u okrug Leža na sjeveru zemlje poslano 30 vojnika, šest vozila i malih čamaca gdje su evakuirane tri obitelji. 

Mnogi putevi, uključujući autoput između Tirane i Drača su blokirani, a mnoga sela su odsječena jer je bujica oštetila lokalne puteve. Dva trajekta s više stotina putnika zbog nevremena nisu uspjela doći u luku Valonu. 

U Crnoj Gori zbog obilne kiše koja pada posljednjih 48 sati najmanje stotinu kuća je ugroženo.

Nabujala rijeka Bistrica odnijela je dio novog puta koji od Berana vodi prema Jelovici. Kiša u Beranama ne prestaje padati, a po svemu sudeći najintenzivnije padavine bile su u području planine Bjelasice odakle dolazi rijeka Bistrica.

Poplava je također napravila štetu na infrastrukturi nakon što je otkinula dio puta Kolašin - Berane.

Rijeka Lim je poplavila gradsko naselje u Beranama Mahala i prigradsko naselje Buče. U Beranama se iz korita izlila i rijeka Bistrica. Nabujala je i Zeta u Nikšiću, a nabujala Tara prijeti nekim naseljima u mojkovačkoj općini, prenosi Faktor. 

U srbijanskoj općini Tutin izlila se rijeka Vidrenjak, a evakuirano je 14 osoba. Rijeka Vapa poplavila je desetak domaćinstava i pomoćnih objekata u općini Sjenica. Također, zbog padavina, izlila se Ribarska rijeka u gornjem tijeku i ugrozila tri domaćinstva i lokalni put kod Kruševca. Pojavili su se odroni na Kopaoniku, a otežan je promet iz pravca Jošaničke Banje i iz pravca Brusa. Na području Topličkog okruga izlili su se bujični potoci, koji su poplavili neke seoske putove. 

Meteorolozi su najavili da će jaka kiša i dalje padati, a u Crnoj Gori ne isključuju ni mogućnost tzv. pijavica, opasnih vrtložnih struja koje donose obilne padavine, slične onima koje su ovih dana pogodile Italiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije