na milijun m2

Kinezi izgradili gigantsku solarnu elektranu u obliku pande

07.07.2017.
u 16:08

Većina solarnih elektrana ima panele poredane u redovima i kolonama kako bi formirali mrežu. Međutim, predstavnici kineske tvrtke China Merchants New Energy odlučili su se malo zabaviti kada su od solarnih panela izgradili gigantsku pandu na oko milijun kvadratnih metara na farmi u Datongu.

China Merchants New Energy je najveća državna tvrtka za čistu energiju u Kini. U prvoj fazi projekta, koji su završili 30. lipnja, na farmi u Datongu su postavili postrojenje od 50 megavata. Gigantska solarna panda počela je već isporučivati solarnu energiju u sjeverozapadnoj Kini, dok je izgradnja druge pande planirana krajem ove godine, piše Klix.ba. 

Elektrana panda, kako su je nazvali, ima mogućnost producirati 3,2 milijarde kilovata solarne energije po satu u narednih 25 godina. To će eliminirati potrošnju oko milijun tona ugljena koji bi se koristio za proizvodnju struje, što će smanjiti emisiju ugljena za 2,74 milijuna tona.

Tvrtka China Merchants New Energy surađivala je s Razvojnim programom UNa (UNDP) u proizvodnji panda elektrane. Iz UNDP-a su kazali kako je ovaj projekt dio napora za podizanje svijesti mladih u Kini o razvoju čiste energije. 

Kineska tvrtka i UNDP namjeravaju izgraditi još nekoliko panda elektrana u Kini u narednih pet godina.

Pande su jedne od najugroženijih životinja na Zemlji, a žive u gustim šumama brdovitih područja u Kini. Ubiti pandu u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997. godine otkad je kazna 20 godina zatvora.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?