who

Kina se previše oslanja na velike bolnice, treba više obiteljskih liječnika

bolnice
20.08.2016.
u 15:35

Kineski zdravstveni sustav previše se oslanja na velike i preopterećene bolnice koje se teško nose s rastom broja bolesnika povezanog sa sve starijim stanovništvom, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu.

Kineski pacijenti s manjim oboljenjima često izbjegavaju obiteljske i liječnike opće prakse, te odlaze u velike gradske bolnice zbog čega se stvaraju velike gužve.

"Kineski zdravstveni izazovi se nastavljaju gomilati uz sve starije stanovništvo, pa će tako biti i s potražnjom za državnim zdravstvenim sustavima, kao i troškovima", rekao je predstavnik WHO-a za Kinu Bernhard Schwartlander, istaknuvši sve veći broj oboljenja od raka i kardiovaskularnih bolesti.

"Jednostavno nije održivo suočavati se s tim izazovima u zdravstvenom sustavu koji se oslanja na bolnice", dodao je Schwartlander.

Kina pokušava izmijeniti svoj zdravstveni sustav promovirajući lokalne medicinske ustanove te pozivajući na porast broja i kvalitetu liječnika opće prakse. Usprkos tome, niske plaće liječnika i nedostatak povjerenja pacijenata prema lokalnim centrima usporavaju taj proces.

WHO ukazuje na velike gužve, komplicirane procese registracije, te vrlo kratke termine liječničkih konzultacija koje traju samo nekoliko minuta.

"To je simptom ogromnog broja pacijenata i pritiska s kojim se liječnici u Kini nose svakog dana", stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?