ESKALACIJA NAPETOSTI

Kijev zabranio ulaz svim Rusima u Ukrajinu

Reuters
30.11.2018.
u 21:02

Predsjednik Ukrajine Porošenko donio je odluku o zabrani ulaska Rusima nakon konzultacija s najvišim vojnim zapovjednicima Ukrajine i pograničnim službama

Odnosi Rusije i Ukrajine sve su napetiji, a jučer su doživjeli i dodatni, žestoki udarac. 

Ukrajina je zabranila ulaz u zemlju svim Rusima, muškarcima starima između 16 i 60 godina. Zabrana ulaska odnosi se na područje cijele zemlje, a ne samo na deset ukrajinskih regija u kojima je prije nekoliko dana uvedeno izvanredno stanje.

“Protumjere bi bile ludilo” 

“Zabrana je donesena kako bi se spriječilo formiranje “privatnih vojski”, objavio je na svom Twitter-profilu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je odluku donio nakon sastanka s najvišim ukrajinskim vojnim dužnosnicima, među kojima je bio i zapovjednik pogranične službe. Samo nekoliko sati prije nego je donio odluku o zabrani ulaska Rusa u Ukrajinu, Porošenko je poslao i poruku kako se zemlja nalazi pred ratom te kako je pred ukrajinskim granicama nagomilan veliki broj ruskih tenkova i pješaštva koje bi svakoga trenutka moglo krenuti u napad. 

– Moskva ne planira uvesti protumjere, jer tako nešto bi graničilo s ludilom – ustvrdila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova. Inače, ovakva prilično neobična odluka Kijeva o zabrani ulaska u zemlju Rusa mogla bi biti prilično kontroverzna. Naime, oko petine stanovnika Ukrajine etnički su Rusi, a gotovo polovina Ukrajinaca govori ruskim jezikom kao prvim jezikom komunikacije. Velik broj njih ima obitelji i rodbinu u Rusiji. Uz to, Rusija je jedan od najvećih trgovinskih partnera Ukrajine, a ova mjera će zasigurno pogoditi gospodarske odnose.

Uz to, najmanje trećina bankarskog sektora Ukrajine je u ruskim rukama, a Sberbank je jedna od najvećih banaka na ukrajinskoj financijskoj sceni što bi moglo pokrenuti prilično velike gospodarske udare. I na kraju, upravo pred kraj godine veliki broj Rusa tradicionalno putuje u Ukrajinu, u crnomorska odmarališta kako bi ondje proveli praznike. 

Odluka realno bez učinka

I sve to imajući na umu kako stvarne zabrane ulaska Rusa radi eventualnog formiranja “privatnih vojski” ustvari neće biti. Naime, istočnu Ukrajinu kontroliraju proruski pobunjenici i tamošnja granica s Rusijom otvorena je i prohodna. Svi ruski desničari koji žele ići u Ukrajinu nemaju za cilj Kijev, već Donbas do kojeg bez problema mogu doći. Stoga se ova drastična mjera u većini analiza ipak drži samo još jednom Porošenkovom ekshibicijom bez osnove, koja neće imati učinka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije