RODITELJI SE PODIJELILI

Katolička i gay slikovnica u ratu zbog rodne ideologije

Foto: Salesiana
1/3
19.04.2018.
u 08:11

Nismo se željeli postaviti militantno, naše društvo treba dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima, kazao je don Mihovil Kurkut

U katoličkom pogledu muški i ženski rod neodvojiv je od spola, a Bog je određenom rodu podario određene darove – dvije su to temeljne poruke roditeljima kako im se olakšalo tumačenje pojmova roda i spola djeci, sažete u dvije nove slikovnice – “Svako tijelo ima nešto reći” i “Bog ima svrhu za djevojčice i dječake” – koje su i službeno prezentirane roditeljima. 

Dvije slikovnice preuzete su od američke izdavačke kuće, otisnute na hrvatskom jeziku u izdavačkoj kući Salesiana – i to neposredno nakon ratifikacije Istanbulske konvencije te nekoliko mjeseci nakon što je otisnuta i javnosti predstavljena slikovnica za djecu čiji glavni likovi žive s istospolnim roditeljima.

Društvu treba dijalog

Tako su salezijanci, čija je temeljna odrednica između ostalog i odgoj, djeci od četiri do sedam godina željeli ponuditi tumačenja zasnovana na kršćanskim načelima poručujući pritom kako se zalažu za dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima – i to onima koje su prikazali u slikovnicama. Uostalom, naglašavaju u izdavačkoj kući Salesiana, autorica knjiga Monica Ashour dio je evangelizacijskog tima koji proučava i promiče teologiju tijela za djecu počevši od najmlađe djece.

– Kroz ove dvije slikovnice nastoji se prikazati otajstvo ljudske osobe u svjetlu katoličke vjere – poručuju iz Salesiane. No je li ovdje riječ o svojevrsnom ratu slikovnicama, gdje je s jedne strane u mekom uvezu lik djevojčice Ane koja odrasta s dva tate i s druge strane slikovnica tvrdog uveza u kojoj se ističe da samo žena može postati supruga, mama ili redovnica? Jesu li te slikovnice samo dobar fitilj za žustre podjele među roditeljima koji ionako kontroliraju ili bi barem trebali kontrolirati sadržaje dostupne svojoj djeci?

– Dakako da ovo nije rat slikovnicama. Slikovnice smo počeli pripremati u rujnu, a u međuvremenu je u javnosti ova tema postala aktualna. Zato ove slikovnice i promatramo kao doprinos našem društvu koje treba različitosti. Nismo se željeli postaviti militantno, naše društvo treba dijalog, ali dijalog zasnovan na argumentima. A argumenti su za sve one koji žele vidjeti sažeti i u ovoj slikovnici – kazao je don Mihovil Kurkut, direktor izdavačke kuće Salesiana koji je ujedno i prezentirao slikovnice.

Slikovnice nisu nametnute

Samo žena može biti mama, a samo muškarac može biti svećenik, piše u slikovnici “Bog ima svrhu za djevojčice i za dječake” kojom se djecu pokušava naučiti da je Bog određenom rodu podario određene darove. – Isključivost dara za određeni rod nema veze s nametanjem društva ili Crkve, već s onim što osoba u svojoj biti jest, muško ili žensko – objašnjavaju izdavači. Ipak, koju će slikovnicu roditelji čitati svojoj djeci, odlučit će oni sami – dvije najnovije koje izdaju salezijanci mogu nabaviti na promocijama po sniženoj cijeni – za 50 kuna, a “Moju duginu obitelj” mogu zatražiti besplatno. Nijedna od njih nije obvezni ni nametnuti sadržaj nijednom djetetu u vrtićima ili školama. – Danas roditelji stvari ne uzimaju zdravo za gotovo i odgovorni će razmotriti što će dati djeci – poručio je don Mihovil Kurkut.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije