ruski veleposlanik

Kalabuhov tvrdi da je broj Ukrajinaca s 40 milijuna, smanjen na 19 milijuna

kalabuhov
24.11.2023.
u 07:17

Ruska Federacija nastavit će podržavati samo onaj ustavni okvir za BiH, dogovoren u Daytonu prije 28 godina, a koji Zapad nastoji izmijeniti, izjavio je za RTRS ruski ambasador Igor Kalabuhov.

Istaknuo je da je potrebno doći do takvog stanja u BiH koji bi bio prihvatljiv za sve.

Proces protiv Dodika

Ruski ambasador komentirao je i proces koji se vodi protiv Milorada Dodika.

- Razlog po meni je apsolutno iracionalan. Suditi predsjedniku RS za ono što on djeluje u skladu s Ustavom RS i na osnovu toga što ne priznaje legitimitet visokog predstavnika, to je apsolutno nelogična stvar. Po meni ne može biti temelj za neki sudski postupak - rekao je Kalabuhov.

Govorio je i o malignom ruskom uticaju u BiH.

- To je jedna vrsta propagande da ljudi zaborave na Rusiju, da im se izbriše iz sjećanja. To nije samo u politici, to vidimo u kulturi, sada dosta i u sportu. Znamo koliko novca ide za medije koji afirmiraju takve stvari. A ja mislim da je to znak slabosti, jer ne mogu voditi otvoreni dijalog s Rusijom, njenom kulturom, kazao je Kalabuhov, te se osvrnuo i na posjet generalnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga.

- Vidim to kao želju da pokriju zapadni Balkan, kao i cijelu Europu. NATO je agresivni blok, jer suština euroatlantskih integracija je da se svaka država odrekne jedne vrste svog suvereniteta. Naprimjer, morate kupovati američko naoružanje, zar to nije jedna vrsta agresivnosti. Imali smo pokušaj Francuske i Njemačke da se napravi europski vojni blok, ali vidjeli smo svi kako je to završilo - kazao je Kalabuhov.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će Rusija izazvati rat na Balkanu.

- To je jedna vrsta očaja rukovodstva Ukrajine, jer fokus svjetske javnosti preselio se na Bliski istok. Od strane SAD-a Ukrajina je dobila oko 117 milijardi dolara, dakle svaki sat oko 60.000 dolara. Ako bi ta pomoć stala, Ukrajina bi bila na koljenima za 10-ak dana - kazao je među ostalim

Početak kraja režima

Tvrdi da je u tijeku i početak kraja ovog režima u Ukrajini. - Ukrajina gubi pažnju Zapada, ali još važnije gubi podršku vlastitog naroda. Prije rata Ukrajina je imala oko 40 milijuna stanovnika, sada ih ima 19 milijuna - tvrdi.

Istaknuo je rusku podršku BiH.

- Mi i dalje nastavljamo isporučivati plin po dogovorenoj cijeni, otvoreni smo za svaku vrstu suradnje za obostranu korist. S RS to ide dosta lakše, imamo strateške odnose, koji su povezani i gospodarski, kulturno i u svakom drugom pogledu - zaključio je Kalabuhov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije