ISTRAŽIVANJE CEPER-A

Kako građani ovih 12 zemalja gledaju na 2024. godinu: Očekivanja skromna, ali ipak optimistična

ljudi, građani
Matija Habljak/PIXSELL
17.01.2024.
u 19:13

Anketirani u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Poljskoj prošlu su godinu u startu proglasili razočaravajućom

Najnezadovoljniji prošlom i najpesimističniji što se ove godine tiče jesu Slovenci, a prevelika očekivanja od 2024. nemaju ni Hrvati, kojih tek 40 posto u narednih 365 dana očekuje prosperitet. Kaže, barem, tako istraživanje koje su na po tisuću ispitanika iz 12 srednjoeuropskih zemalja provele Srednjoeuropske Perspektive (CEPER).

Anketirani u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Poljskoj prošlu su godinu u startu proglasili razočaravajućom, odnosno više od polovice ispitanika, osim u Austriji i Crnoj Gori, smatralo je da je protekla godina bila prilično loša za njihovu zemlju.

Konkretno, 58 posto Hrvata lanjsku je godinu proglasilo lošom za svoju naciju, a slično mišljenje imaju i Srbi, Mađari, Česi, Poljaci i Rumunji, kojih 55-69 posto 2023. vidi kao pesimističnu godinu. Najrazočaranije s proteklom godinom bilo je više od 70 posto ispitanika u Slovačkoj, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, dok je čak 82 posto Slovenaca 2023. proglasilo sumornom godinom. Austrija je, poručili su iz CEPER-a, jedina ispitana zemlja s ujednačenim stajalištem o 2023.; otprilike jednak broj ispitanika ocijenio je lanjsku godinu i dobrom i lošom. Ali nitko nije zadovoljan kao Crnogorci - njih je 66 posto zaključilo da je "2023. bila prilično dobra godina".

 

 

Foto: CEPER

 

Najoptimističnija je Crna Gora i po pitanju očekivanja za 2024.; 67 posto tamošnjih ispitanika misli da će ova godina biti "prilično dobra". Složili se ne bi Hrvati, kojih prosperitet očekuje samo 40 posto. Ista je situacija i u Rumunjskoj, dok je Bugara, Čeha, Makedonaca i Slovaka optimističnih 30-39 posto, a najpesimističniji i u ovoj kategoriji jesu Slovenci. Samo 26 posto anketiranih susjeda nada se dobroj 2024.  

- Generalni zaključak pokazuje da je u svakoj ispitanoj zemlji značajno manje ispitanika očekivalo da će 2024. godina biti loša za njihove zemlje, u usporedbi s onima koji su smatrali da je 2023. godina bila prilično problematična. Na primjer, u Poljskoj je 62 posto ispitanika doživljavalo 2023. s razočaranjem, dok je samo 38 posto predviđalo da će 2024. biti loša godina. Isto tako, u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj, broj ispitanika koji su dali prošloj godini mračan opis smanjen je za više od 20 posto kada je postavljeno pitanje o budućnosti. U Austriji osam posto, a u Češkoj sedam posto manje ispitanika davalo je razočaravajuće prognoze o 2024. godini u usporedbi s onima koji su negativno ocijenili 2023. godinu. Dakle, iako su očekivanja u regiji skromna i suzdržana, predviđanja za 2024. ipak su optimistična - poručili su iz CEPER-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije