seul

Južna Koreja zabrinuta zbog raketa prikazanih na paradi u Pjongjangu

11.10.2020.
u 16:05

Južna Koreja je pozvala danas Sjevernu da se pridržava svojih prethodnih obećanja o razoružanju, izražavajući zabrinutost zbog prikazivanja novih raketa velikog dometa na vojnoj paradi u Pjongjangu.

Na proslavi 75. rođendana vladajuće stranke u Pjongjangu, Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi jučer prikazala različite sustave naoružanja, uključujući dvije rakete koje su prvi put otkrivene stranoj javnosti. Jedna je izgledala kao interkontinentalna balistička raketa, a druga je vjerojatno nadograđena verzija projektila koji se lansiraju s podmornica.

Iako neki stručnjaci kažu da bi to mogle da budu samo makete raketa u razvoju, njihovo prikazivanje pokazuje da Sjeverna Koreja nastoji pojačati svoje naoružanje tijekom zastoja u nuklearnoj diplomaciji sa Sjedinjenim Državama.

Južnokorejsko Ministarstvo obrane priopćilo je danas da je zabrinuto zbog činjenice da je "Sjeverna Koreja otkrila oružje, uključujući ono za što se sumnja da je nova balistička raketa velikog dometa".

U priopćenju se zahtijeva da se Sjeverna Koreja pridržava međukorejskih sporazuma iz 2018. godine o smanjenju napetosti.

Južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je odvojeno priopćenje u kojem poziva Sjevernu Koreju da se vrati pregovorima kako bi postigla napredak u svojoj posvećenosti denuklearizaciji i miru na Korejskom poluootoku.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?