Syrtis Major

Jasni tragovi prisustva vode pronađeni na Marsu u krateru nazvanom po mjestu u BiH

26.12.2023.
u 12:18

Jezero je krater na Marsu u četvorokutu Syrtis Major, prečnika oko 45,0 km. Smatra se da je nekada bio delta velike rijeke

Već je široko prihvaćena teorija da je u davnoj prošlost Mars obilovao vodom. Kao jasan dokaz ovoga, NASA je nedavno objavila sliku koju je snimio njen rover Perseverance, na kojoj se vide velike teške gromade koje apsolutno prekrivaju dio kratera Jezero, presušene riječne delte.

"Vjeruje se da su zaobljene gromade koje se ovdje vide bile isprane u krater Jezero, koji Perseverance istražuje, jakim poplavnim vodama prije milijardi godina", navodi NASA u saopćenju.

"Ovo se dogodilo u jednom od tri velika perioda koja su znanstvenici identificirali u razvoju jezerskog i riječnog sustava koji je okupirao Jezero u davnoj prošlosti."

Jezero je krater na Marsu u četvorokutu Syrtis Major, prečnika oko 45,0 km (28,0 mi). Smatra se da je nekada bio poplavljen vodom, a krater sadrži naslage lepezaste delte bogate glinom.

2007. godine, nakon otkrića njegovog drevnog jezera, krater je dobio ime po Jezeru u Bosni i Hercegovini, jednom od nekoliko istoimenih gradova u zemlji.

Jezero je krater koji je služio kao mjesto slijetanja mnogih misija NASA-e, pa i Preserverance rovera i Ingenuity ‘‘mars-koptera‘‘ te je jedan od najistraženijih dijelova Marsa.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?