POKOLJ NA BOŽIĆNOM SAJMU

Izvanredno stanje u Strasbourgu, policija traga za napadačem: Ima debeli dosje, a bio je i na popisu terorista

Reuters/Pixsell
Autori: Hina, Vecernji list
12.12.2018.
u 08:11

Napadač (29) koji je otprije poznat policiji i ima dosje, došao je po mostu Corbeau u staru gradsku jezgru Strasbourga, gdje se održava Božićni sajam koji privlači turiste iz čitavog svijeta i otvorio vatru u ulici Orfevres

U pucnjavi koja se dogodila na Božićnom sajmu u Strasbourgu u utorak navečer ubijeno je troje, a ranjeno je 12 osoba, od kojih je šestero u kritičnom stanju, javlja BBC. Napadač (29) koji je otprije poznat policiji i ima dosje, došao je po mostu Corbeau u staru gradsku jezgru Strasbourga, gdje se održava Božićni sajam koji privlači turiste iz čitavog svijeta i otvorio vatru u ulici Orfevres. 

"Dvaput se borio s našim snagama sigurnosti", izjavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner na konferenciji za novinare. Oko 350 sigurnosnih agenata u potrazi je za napadačem, a Francuska je podigla razinu sigurnosti. Traže ga i uz pomoć dva helikoptera, dodao je. 

Osumnjičenik, evidentiran u policiji zbog razbojstva, je u bijegu i ranili su ga vojnici koji sudjeluju u operaciji Straža koji neprestano patroliraju povijesnom jezgrom grada. Mediji navode i da se radi o muškarcu koji je rođen u veljači 1989. godine u Strasbourgu. Napadač je, prema pisanju francuskih medija, bio na popisu terorista koje policija prati. Pretragom njegove kuće pronađena su eksplozivna sredstva.  

Napadač je bio na takozvanom Fiche S popisu na kojemu je 26.000 osoba koji predstavljaju sigurnosni rizik, a vjeruje se kako je oko 10.000 njih radikalizirano, javlja Reuters. U zbrci koja je nastala nakon napada nije bilo jasno je li elitna postrojba opkolila osumnjičenika, kojeg je policija identificirala kao Chekatta Sherifa (29), rođenog u Strasbourgu, ili je on uspio pobjeći, javlja Reuters.  

Mnoštvo na osvijetljenim ulicama alzaške metropole u nekoliko minuta je nestalo s ulica, a policija je evakuirala i zatvorila središte grada. Tek bi poneki dokoni prolaznik, ne znajući što se događa, nastavio šetati čudeći se naglom završetku sajma. "Pucnjava u središtu Strasbourga. Molimo sve da ostanu u kući i čekaju daljnje upute", objavio je na Twitteru odmah nakon napada dogradonačelnik Alain Fontanel. 

Predsjednik Emmanuel Macron je odmah nakon ponoći stigao u krizni stožer uspostavljen u ministarstvu unutarnjih poslova u Parizu nakon napada u Strasbourgu, prenosi AFP. 

Motiv napada još nije utvrđen. Pariško tužiteljstvo će istragu o napadu u središtu Strasbourga voditi kao da je riječ o terorističkom napadu. Policija je u utorak ujutro trebala privesti osumnjičenika u vezi s razbojstvom počinjenim ljetos, doznaje se od dobro obaviještenog izvora. Osumnjičenik je trebao biti priveden u okviru istrage o pokušaju ubojstva, dodao je isti izvor. 

Mjesne vlasti kažu da je napadač i prije skrenuo na sebe pažnju obavještajnih službi, dodaje ta agencija podsjećajući da je oko 26.000 ljudi u Francuskoj na popisu osoba koje bi mogle biti sigurnosna prijetnja za zemlju, među kojima se za 10.000 njih vjeruje da su radikalizirani, napose u salafističkim džamijama, putem interneta i u inozemstvu. Podsjetimo, jedini Hrvat za kojega smo dobili potvrdu da se zatekao blizu događaja je asistent europarlamentarke Biljane Borzan, Nikola Turčinov, koji je bio u jednom restoranu kad je nastala panika. 

Rekao nam je da nije čuo pucnje, samo su odjednom konobari zatvorili vrata, navukli zavjese, rekli da je bilo pucnjave negdje uokolo, i uputili sve goste restorana na prvi kat. Isti taj Borzaničin asistent se, inače, i na dan terorističkih napada u Bruxellesu u ožujku 2016. slučajno zatekao na stanici podzemne željeznice 15 minuta prije nego što je na njoj eksplodirala bomba. Još 2015. na Božićnom sajmu u Strasbourgu uvedene su provjere torbi i ruksaka svakog prolaznika na ulasku u strogi centar grada, no očito su s vremenom postale letimične.

Borzan: Zabrinjava što se napadač probio unatoč jakim mjerama

Izjavu je dala i Biljana Borzan iz EU parlamenta. Za RTL je rekla sljedeće: - Zatekla sam se u blizini centra grada, ali nisam ništa čula. Policija nas je usmeravala van centra. Sad je mirno, čuju se samo sirene. Napadač još nije uhvaćen pa u gradu vlada opsadno stanje. Nitko ne može ući u centar grada. Zabrinjavajuće je što su cijelo vrijeme na snazi sigurnosne mjere, ali napadač se ipak uspio provući i izvršiti napad - izjavila je Borzna. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?