Zbog Irana

Izraelska vojska u stanju pune pripravnosti!

izraelska vojska
27.11.2020.
u 08:22

Izraelska vojska stavljena je u punu pripravnost zbog mogućeg američkog napada na Iran.Prema pisanju izraelskog portala Walla, koji se poziva na visoke dužnosnike u izraelskom ministarstvu obrane, ministar obrane Benny Gantz nekoliko je puta u protekla dva tjedna razgovarao s novim američkim ministrom obrane Christopherom Millerom na temu o mogućem napadu na Iran, te upozorio da će ako Trumpova administracija krene protiv Irana, Izrael dobiti unaprijed upozorenje. Zbog velike neizvjesnosti, izraelska vojska stavljena je u punu pripravnost.

Sve opcije otvorene

Unatoč upozorenjima američkog generala Marka Milleyja, koji se na sastanku 12. studenoga usprotivio i upozorio predsjednika Trumpa da bi bilo kakva vojna akcija protiv Irana mogla izazvati širi sukob diljem Bliskog istoka, a možda i šire, Trump i dalje razmišlja o napadu na Iran iako mu je ostalo još manje od dva mjeseca u Bijeloj kući. Dokazuje to i činjenica da je izraelska vojska stavljena u punu pripravnost jer, zasigurno, Iran će, na mogući napad, svoj odgovor usmjeriti prema Izraelu.

Osim dalekometnih balističkih raketa, koje bi Iran usmjerio prema Izraelu, najveća opasnost dolazi iz Sirije i Libanona, gdje se nalaze pripadnici libanonskog Hezbollaha i iranske Revolucionarne garde, koji bi u slučaju napada na Iran sve svoje snage usmjerili upravo na Izrael. Isto tako, ne isključuje se mogućnost da bi i palestinske militantne skupine u Pojasu Gaze, kao što je Hamas i Islamski džihad, napale Izrael.

Izrael posljednjih dana iz zraka bombardira područja u južnom predgrađu Damaska, na Golanskoj visoravni duž granice s Izraelom, gdje se nalaze snage iranske Revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha te ostalih šijitskih militantnih skupina koje bi mogle ugroziti Izrael. Analitičari su uvjereni da je na razgovoru izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog državnog tajnika Mikea Pompea na saudijskoj obali Crvenog mora glavna tema bio upravo mogući napad na Iran. Tijekom svog posjeta Izraelu i državama Zaljeva, Pompeo je kazao da “sve opcije ostaju otvorene na stolu, pa čak i mogući napad” na Iran. Dok je Pompeo bio u Zaljevu, Američko središnje zapovjedništvo objavilo je da je rasporedilo bombardere B-52 na Bliski istok kako bi “odvratili iransku agresiju i uvjerili partnere SAD-a, zemlje Zaljeva, da su još njihovi saveznici”. Ti bombarderi mogu nositi divovske bombe koje mogu prodrijeti u bunkere iranskih podzemnih nuklearnih postrojenja.

Biden je za sporazum

Ove godine dogodilo se nekoliko opasnih incidenata, od kojih je svaki mogao dovesti do rata. Generala Qassema Soleimanija, zapovjednika elitne jedinice Quds u sklopu iranske Revolucionarne garde, ubile su početkom siječnja američke snage u Iraku, što je Iran i potaknulo da odustane od ograničavanja svog nuklearnog programa. Iranci su iz osvete za atentat raketama gađali američku vojnu bazu u Iraku, ali do eskalacije tom prilikom nije došlo.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden obećao je da će vratiti SAD u nuklearni sporazum s Iranom. Taj je sporazum spriječio iranski razvoj nuklearnog oružja, istaknuo je Biden, koji smatra da je bila loša Trumpova odluka odbaciti takav sporazum kako bi pritisnuo Iran da preuzme dodatne obveze u pogledu balističkih projektila. Biden je obećao vratiti SAD u taj sporazum “ako Teheran pristane ponovno poštovati njegove odredbe” te planira “odlučnom diplomacijom i podrškom saveznika jačati i proširiti sporazum”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije