ZAROBLJENI IZRAELCI U GAZI

Izrael moli za pomoć papu Franju, Crveni križ i UN

01.02.2023.
u 09:27

Izrael je u srijedu apelirao na papu Franju, lidera Međunarodnog odbora Crvenog križa i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda da mu pomognu u povratku četvoro građana koji su držani u Pojasu Gaze više od sedam godina.

Ured ministra vanjskih poslova Eli Cohena priopćio je da je poslao pisma apela nakon što je vladajuća palestinska grupa u Gazi Hamas objavila video zarobljenog Avera Mengistua, koji je ušao u enklavu i čija obitelj kaže da pati od mentalne bolesti.

Još jedan izraelski civil zatvoren je u Gazi nakon što je ušao pod sličnim okolnostima 2015. godine, kao i dva izraelska vojnika koja su nestala tijekom rata s Hamasom 2014. godine i koje je vojska proglasila mrtvima.

Kršenje humanitarnog prava

Cohen je u svojim pismima opisao Mengistuovu nevolju kao "grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, bez informacija o njegovom zdravstvenom stanju niti o načinima komunikacije s obitelji ili posjetima Crvenog križa", priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Čini se da je objavljivanje videa u ponedjeljak pokušaj Hamasa da pritisne Izrael na razmjenu zarobljenika. Izrael je rekao da ispituje indirektne pregovore s Hamasom o vraćanju četvorice, ne navodeći što bi mogao dati zauzvrat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?