posljedice rata bit će teške

Iz MMF-a upozorili što nas očekuje u budućnosti: Inflacija, nemiri...

20.04.2022.
u 07:56

"Inflacija je postala neposredna i jasna prijetnja brojnim zemljama", ističu u MMF-u, procijenivši da će ostati povišena i u idućim godinama.

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji znatno su pogoršali izglede za svjetsko gospodarstvo, koje se još nije oporavilo od koronakrize, upozorio je Međunarodni monetarni fond, snizivši prognoze rasta i upozorivši na prijetnju inflacije i dubokih podjela. Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 3.6 posto, prognozirao je MMF u redovnom proljetnom izvješću, snizivši zimsku procjenu za 0.8 postotnih bodova.

Istu stopu rasta očekuju i u idućoj godini.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je krizu u svjetskom gospodarstvu koje se još nije u potpunosti oporavilo ni od posljedica pandemije covida-19, upozorio je MMF. "U tom kontekstu rat će, pored izravnih i tragičnih humanitarnih posljedica, zakočiti gospodarski rast i pojačati inflaciju", ističe MMF-ov Pierre-Olivier Gourinchas u blogu objavljenom povodom proljetnih prognoza (WEO).

Prognoza za ovu godinu odražava izravne posljedice rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, zaključuje Gourinchas, dodavši da bi aktivnosti u Ukrajini i Rusiji trebale snažno pasti u ovoj godini.

"Seizmički valovi"

Rat se nadovezuje na niz šokova u opskrbi koji su pogodili svjetsko gospodarstvo u proteklim godinama, naglašavaju u MMF-u.

"Njegove će posljedice, poput seizmičkih valova, doprijeti daleko, preko tržišta sirovina, trgovine i financijskih veza", poručuje dužnosnik MMF-a.

Rusija je značajan dobavljač nafte, plina i metala, a zajedno s Ukrajinom opskrbljuje značajan dio svijeta i pšenicom i kukuruzom, podsjeća, naglašavajući da je smanjena opskrba tim sirovinama već podigla cijene širom svijeta.

Najteže su pogođeni uvoznici sirovina u Europi, na Kavkazu i na Bliskom istoku i sjevernoj i supsaharskoj Africi, ali nagli rast cijena hrane i goriva pogodit će siromašna kućanstva u cijelom svijetu.

"Inflacija je u mnogim zemljama jačala i prije rata, zbog neravnoteže ponude i potražnje i državnih mjera potpore u pandemiji, što je potaknulo zaoštravanje monetarne politike", konstatira.

Nemiri i geopolitički blokovi 

"Inflacija je postala neposredna i jasna prijetnja brojnim zemljama", ističu u MMF-u, procijenivši da će ostati povišena i u idućim godinama.

U takvim uvjetima prijeti opasnost da će središnje banke ubrzati zaoštravanje monetarne politike, a vlade ostati bez ono malo preostalog fiskalnog prostora koji već nije "progutala" pandemija.

Naglasili su i da bi inflacija mogla izazvati nemire i da rat pojačava rizik trajnije podjele svjetskog gospodarstva na geopolitičke blokove, s odvojenim tehnološkim standardima, prekograničnim sustavima plaćanja i rezervnim valutama.

Najnovije prognoze uključuju i značajnu razinu neizvjesnosti, "znatno veću no što je uobičajeno". 

Rast bi mogao biti još slabiji, a inflacija još jača, ako primjerice rat obuhvati i ruski izvoz energije, poručuju iz MMF-a.

"Zaustaviti rat"

Naglašavaju i da bi kontinuirano širenje koronavirusa moglo iznjedriti još opasnije varijante virusa koje ne bi reagirale na cjepiva, što bi značilo opetovani lockdown i poremećaje u proizvodnji.

"U aktualnom teškom okruženju važnu ulogu igraju mjere na razini država i multilateralna nastojanja", dodaju.

Središnje banke moraju prilagoditi monetarnu politiku kako bi kontrolirale očekivanja inflacije, neke zemlje morat će konsolidirati državne financije, ali to vlade ne bi smjelo omesti u pružanju podrške ranjivoj populaciji, posebno s obzirom na visoke cijene hrane i energije, ističu.

"Uključivanje takvih nastojanja u srednjoročni okvir, s jasnim i vjerodostojnim itinerarom za stabilizaciju javnog duga mogao bi otvoriti prostor za pružanje potrebne podrške", naglašavaju.

Ipak, prva je zadaća dokončati rat, poručuju.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije