RIM

Italija očekuje manju proizvodnju riže zbog suše

24.03.2023.
u 12:28

Talijanska proizvodnja riže smanjit će se u ovoj godini budući da su poljoprivrednici zbog suše smanjili površinu pod tom kulturom na najnižu razinu u više od dva desetljeća, upozoravaju poljoprivredne udruge.

Italija uzgaja rižu uglavnom u Lombardiji i Pijemontu na sjeveru i proizvodi otprilike polovinu riže u Europskoj uniji. 

Glavni direktor državne agencije za istraživanja o riži Ente Nazionale Risi Roberto Magnaghi rekao je za Reuters da će ove godine riža biti zasijana na najviše 211.000 hektara, što je najmanja površina u posljednje 23 godine.

"Vode je malo. Svi su naši pogledi uprti u nebo", rekao je Magnaghi.

Procijenjena zasijana površina u ovoj godini manja je za 7.400 hektara nego u 2022. i za 16 tisuća nego u 2021.

Poljoprivredni lobi Coldiretti napravio je sličnu procjenu.

Izgledi su u Lombardiji i Pijemontu još tmurniji nego lani kada je usjeve uništila suša, a proizvodnja je pala za 17 posto. U pokrajini Pavia u Lombardiji, poznatoj upravo po riži za rižoto, smanjena je za 16 posto.

Razina vlage u tlu još se nije oporavila od prošlogodišnje suše, a trenutna količina snijega u talijanskim Alpama niža je nego u 2022. godini, objašnjava Andrea Toreti, stručnjak za poljoprivredu u Zajedničkom istraživačkom centru Europske komisije.

"Sadašnji manjak teško ćemo nadoknaditi proljetnim oborinama", kaže Toreti.

U siječnju znanstvenici i skupine za zaštitu okoliša oglasili su uzbunu zbog nestašice vode u Italiji koja je u zimskom dijelu godine zabilježila puno manje padalina nego inače.

Premijerka Giorgia Meloni rekla je u utorak u parlamentu da radi s regionalnim i gradskim vlastima na "nacionalnom planu za vodu" kako bi poboljšala infrastrukturu novim tehnologijama i podigla svijest javnosti o potrebi štednje vode.

Utrka s vremenom

Riža je uvedena u Italiju u drugoj polovini 15. stoljeća, a spada među kulture s najvećom potrošnjom vode, između 3.000 i 10.000 litara za kilogram riže, ovisno o sorti i drugim uvjetima.

Sezona sjetve počinje u travnju kada poljoprivrednici siju sjeme u bazenima dubokim 30 do 40 centimetara, koje treba stalno navodnjavati jer iznikle biljčice moraju biti pod vodom.

Coldiretti lobira kod vlade da poveća kapacitet rezervoara, rekao je šef odjela za ekonomiju Lorenzo Bazzana za Reuters, dodajući da Italija uspijeva prikupiti samo 11 posto kišnice.

Budući da klimatske promjene sve češće donose suše, Italija traži i druga rješenja za očuvanje proizvodnje riže.

Otok Sicilija napustio je proizvodnju riže prije jednog stoljeća da bi ponovo krenuo s uzgojem u 2016., na manjim površinama, uz primjenu inovativnih tehnika koje iziskuju puno manje vode od onih tradicionalnih na sjeveru.

Čelnik državne agencije za proučavanje riže rekao je da istražuju mogućnost razvoja novih sorti otpornijih na sušu, ali imaju problema s propisima Europske unije koji ograničavaju genetski modificirane usjeve.

"Kod tradicionalnih metoda za stvaranje novih sorti potrebne su godine", upozorio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije