analiza

ISW: Putin je u razgovoru s vojnikom otkrio svoj pravi cilj. Sprema se za dugi rat

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
04.01.2024.
u 07:08

Putin je implicirao da Rusija vodi egzistencijalni rat protiv Zapada u Ukrajini te istaknuo da se zapadna retorika nedavno preusmjerila na to kako "brzo okončati sukob".

Ruski predsjednik Vladimir Putin identificirao je Zapad kao "neprijatelja" Rusije i implicirao da se Rusija bori u Ukrajini kako bi porazila Zapad. Putin je ovaj odgovor dao na pitanje ruskog vojnika o zapadnoj pomoći Ukrajini tijekom posjeta vojnoj bolnici u Moskovskoj oblasti 1. siječnja.

Putin je vojniku rekao da problem za Rusiju nije nužno to što Zapad pomaže Ukrajini, već da je Zapad zapravo ruski "neprijatelj". Dodao je da Ukrajina sama po sebi nije neprijatelj Rusiji, ali da su zapadni akteri "koji žele uništiti rusku državnost" i "postići strateški poraz Rusije na bojnom polju" neprijatelji Rusije. 

Putin je također ustvrdio da zapadne elite pokušavaju razbiti Rusiju na pet dijelova, i to koristeći Ukrajinu, ali da se situacija na prvim linijama mijenja. Dodao je da problem nije u zapadnim isporukama pomoći Ukrajini te napomenuo da je Ukrajina već "potpuno uništena", da od zemlje "nije ostalo ništa" i da "postoji samo zbog milostinje", prenosi Index.hr

Putin je implicirao da Rusija vodi egzistencijalni rat protiv Zapada u Ukrajini te istaknuo da se zapadna retorika nedavno preusmjerila na to kako "brzo okončati sukob". 

Promjena retorike

Institut za proučavanje rata (ISW), think tank sa sjedištem u Washingtonu, u svojoj analizi navodi da ovakva formulacija implicira kako Putin smatra da se rat i mogući pregovori vode između Rusije i Zapada, a ne između Rusije i Ukrajine. Putin je dodao da Rusija također želi okončati sukob Rusije i Zapada, ali samo pod uvjetima Kremlja i naglasio da neće odustati od svojih pozicija.

Takve izjave, piše ISW, pokazuju da Putin ne gleda na Ukrajinu kao na neovisnog aktera i stoga svoju invaziju prikazuje kao sukob između Rusije i Zapada. Putinova promjena narativa, piše ISW, znači da će on svako kolebanje u podršci Zapada Ukrajini i sve ukrajinske poraze na bojnom polju predstaviti kao rusku pobjedu u ovom, kako ga naziva, ratu između Rusije i Zapada.

ISW smatra da promjena Putinovog narativa ukazuje na to da nema namjeru pregovarati s Ukrajinom i da postavlja situaciju tako da uvjeri Zapad u izdavanje Ukrajine kroz pregovore. 

"Putin vjerojatno namjerno i lažno predstavlja Ukrajinu kao pijuna bez posrednika u sukobu Rusije i Zapada kako bi prikrio svoje ekspanzionističke i maksimalističke ciljeve uspostave potpune ruske kontrole nad Ukrajinom. 

Putinov razgovor 1. siječnja o pregovorima pokazuje njegovu namjeru da o budućnosti Ukrajine planira pregovarati isključivo sa Zapadom. Također ukazuje na to da Putin smatra da će Ukrajina u budućnosti biti pod ruskim utjecajem i da će Zapad morati napustiti Ukrajinu", piše ISW u svojoj analizi.

"Putin proširuje ratne ciljeve"

"Svaka zapadna predanost pregovorima o budućnosti Ukrajine koji zaobilaze Ukrajinu signalizirat će Rusiji da može nametnuti svoju volju zemljama za koje smatra da su u njezinoj sferi utjecaja – čak i zemljama izvan Ukrajine, uključujući Finsku i Moldaviju, u kojima su razni ruski akteri počeli pripremati teren za buduće kampanje", dodaje ISW.

Putin možda proširuje svoje ratne ciljeve u Ukrajini kako bi u sukob uključio i Zapad, u nastojanju da postavi uvjete za trajno jačanje ruske vojske i da opravda velike žrtve na bojnom polju. Rusija nije postigla gotovo nikakav velik napredak 2023. unatoč velikim gubicima.

"Putinove tvrdnje da naređuje ruskim vojnicima da pokrenu ofenzive koje neće generirati značajne gubitke su apsurdne. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izjavilo je 30. prosinca da je prosječan dnevni broj ruskih žrtava u Ukrajini porastao za gotovo 300 tijekom 2023. godine te da bi ruski gubici mogli narasti na više od pola milijuna do kraja 2024.

Deklasificirana procjena američkih obavještajnih službi podijeljena Kongresu 12. prosinca navodi da su ruske snage izgubile 315.000 ljudi od početka invazije. Tako veliki gubici za male teritorijalne dobitke vjerojatno će potaknuti Putina da predstavi snažno i ideološko opravdanje za nastavak dugotrajnog rata. 

Ukrajini nisu potrebna takva iskrivljena opravdanja za velike gubitke i patnje koje Putinova invazija nanosi njezinom narodu, čak i kada ukrajinske vojne operacije ne daju željene rezultate. Rat je zaista egzistencijalan za Ukrajinu, dok za Rusiju nije", piše ISW.

Putin je svoje izjave o ratu zaključio u razgovoru s drugim ranjenim vojnikom rekavši mu da nije ranjen zato da "Rusija odustane i preda se". Putinove izjave vjerojatno sugeriraju da priprema dugoročno opravdanje kako bi mobilizirane snage održao u borbi za trajnu obranu ruskog suvereniteta protiv Zapada, zaključuje ISW.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?