DJEVOJKA KOJA JE RATOVALA U SIRIJI:

ISIL-ovci su lake mete, nije ih teško ubijati

djevojka
27.05.2016.
u 18:26

Mlada Dankinja, 23-godišnja Joanna Palani, napustila je svoju domovinu kako bi se u Siriji punih godinu dana borila na strani Kurda protiv ISIL-a.

- Vojnici ISIL-a su lake mete i lako ih je ubijati. Oni su fanatici i spremni su žrtvovati vlastite živote u samoubilačkim napadima. No, pravi strojevi za ubijanje su Asadovi vojnici. Oni su profesionalci, kazala je Joanna.

Joanna sada živi u Kopenhagenu te studira filozofiju i politiku. Kada je pitaju zašto je napustila sigurnost svoga doma i otišla u tako opasnu avanturu ona odgovara: 'To sam učinila da stanem u obranu osnovnih ljudskih prava'.

Šok je doživjela već prve noći na fronti kada je pred njenim očima ubijen saborac koji je stigao iz Švedske, prenosi Avaz.ba

- Pogodio ga je snajper između očiju, bio je to stravičan prizor, ispričala je Joanna.

Najpotresnije iskustvo doživjela je prilikom oslobađanja sela pored Mosula gdje su u napuštenoj kući pronašli djecu koja su bila zarobljena i seksualno iskorištavana.

- Tamo su bili djevojčice, najstarija je imala 16 godina. Jedna je imala samo 11 godina i bila je trudna. Nosila je blizance. Na kraju je umrla u bolnici. Sjećam se da je doktor neutješno plakao, ispričala je Joanna.

- Kurdi se tamo bore za demokraciju i zapadne vrijednosti. Mislim da je to vrijedno borbe i ne bi mi bilo žao da sam zbog tog cilja tamo poginula, priča Joanna, ali u razgovoru za The Vice priznala je da je tek prve noći shvatila što je zapravo čeka i koliko je sve to opasno.

- Ipak nisam poželjela da sam kući, rekla je i dodala kako iako je sada doma mislima je uvijek uz one koje je ostavila iza sebe.

- Umrla bih za svoja uvjerenja i za demokraciju, za ženska prava. Međutim, kada sam se vratila kući oduzeta mi je putovnica. Na taj način Danska sprječava mlade da odlaze u Siriji i tamo se bore. Razočarana sam u svoju domovinu i u one zbog kojih sam se odlučila otići u rat, zaključila je Joannna.

Ključne riječi
rat

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije