BEZUSPJEŠAN POKUŠAJ

Iran nije uspio lansirati satelit zbog kojeg mu je SAD prijetio

Reuters/Pixsell
16.01.2019.
u 07:30

Washington i Tel Aviv smatraju da je zapravo riječ o svojevrsnom testiranju iranskog raketnog programa u svrhu razvoja dalekometnih raketa

Iako je to dugo najavljivao, Iran ipak nije uspio lansirati satelit u Zemljinu orbitu. 

– Volio bih kada bih sve mogao razveseliti nekim dobrim vijestima, ali ne ide sve u životu kako je planirano – ustvrdio je iranski ministar telekomunikacija na Twitteru nakon što je javno objavljeno kako je raketa Safir podbacila u posljednjoj fazi lansiranja, eksplodiravši prije negoli je uspjela satelite prenijeti do orbite. Nije objavljeno više detalja o samom lansiranju, ali ni razlozima zbog kojih je misija propala. 

 

 

Inače, upravo je lansiranje satelita u orbitu jedan od vodećih razloga sukoba Teherana i međunarodne zajednice. Iran se našao pod kritikama SAD-a, Izraela i dijela europskih država kada je najavio da će u Zemljinu orbitu lansirati telekomunikacijski satelit početkom 2019. godine. Naime, Washington i Tel Aviv smatraju da je zapravo riječ o svojevrsnom testiranju iranskog raketnog programa u svrhu razvoja dalekometnih raketa kojima bi Iran u budućnosti mogao gađati ciljeve na udaljenostima od nekoliko tisuća kilometara. Američki državni tajnik Mike Pompeo prije nekoliko je dana upozorio kako bi SAD mogao, u slučaju lansiranja satelita, usmjeriti diplomatske, vojne ili gospodarske akcije protiv Teherana. Doduše, Pompeov istup pomalo je iznenadio ostatak međunarodne zajednice jer Iran već godinama izvodi svemirske misije i lansiranja telekomunikacijskih satelita. 

– Iran nema namjeru ni tajno ni javno razvijati nuklearno oružje te imamo pravo proizvoditi satelite i lansirati ih u orbitu. Ostale zemlje ne dopuštaju nam uporabu ni najam njihovih satelita pa moramo postaviti svoje vlastite – ustvrdio je predsjednik iranskog parlamenta.

Inače, za ovu godinu najavljena su dva lansiranja satelita koji bi trebali nadzirati vrijeme, poljoprivredne površine i šumarstvo u zemlji. Nije objavljeno kada će lansiranja biti izvedena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?