NAPETA UTRKA

I dalje napeto u SAD-u: Nevada bi mogla biti presudna, Biden se približio Trumpu u Georgiji

BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.11.2020.
u 09:00

Trump se pobjednikom izbora proglasio još u utorak te tvrdi da je prevaren pri brojanju glasova.

Idalje se ne zna tko je pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u, no trenutno su šanse na strani demokratskog kandidata Joea Bidena koji i sam vjeruje da rezultati idu njemu u korist.

Aktualni predsjednik Donald Trump, dan nakon što je preuranjeno proglasio pobjedu, u srijedu je na svom Twitter profilu napao izborni proces i govorio o glasačkoj prevari. Njegov stožer podnio je tužbe u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu kako bi zaustavio prebrojavanje glasova, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Konačni rezultati čekaju se ključnim državama Nevadi, Arizoni, Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, nakon što su agencije objavile da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu. 

Uskoro bi trebali biti objavljeni osvježeni podaci za Arizonu. Riječ je o saveznoj državi koju je AP već proglasio Bidenovom, dok neki mediji, poput CNN-a, još uvijek nisu iznijeli svoje procjene pobjednika.

Trump i dalje vodi u Pennyslvaniji koja donosi čak 20 elektorskih glasova, ali njegovo vodstvo se dosta smanjilo. Sada Trump vodi sa 164.000 glasova (imao je i preko 600.000 glasova prednosti), a obrađeno je 89 posto glasova.

Procjenjuje se da je većina preostalih glasova birača koji su skloniji Joe Bidenu, a prebrojavanje će potrajati barem do petka. Još veća drama vlada u saveznoj državi Georgia, tamo Biden sada ima zaostatak od samo 23.000 glasova, a prebrojano je 95 posto glasova. Ova država bi mogla obraditi sve glasove tijekom četvrtka. Ako obrani prednost u Arizoni Bidenu biti dovoljna i još samo pobjeda u Nevadi, a tamo bi trebalo konačno osvježiti svoj zbroj danas u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. 

S prebrojenih 71 posto dopisnih glasova u Pennsylvaniji, još treba biti izbrojeni 763.000 glasova. Ključni rezultati očekuju se iz očekuju se iz okruga Philadelphia, najvećeg u državi, i okruga Allegheny te Pittsburgha. Ti bi rezultati trebali stići tijekom jutra po našem vremenu.

U okrugu Philadelphia, velikom demokratskom uporištu, 120.000 glasačkih listića još uvijek je neprebrojano. Sedamdeset posto tih glasačkih listića dali su registrirani demokrati, dok su 20% dali registrirani republikanci. U Pennsylvaniji je trenutno rezultat 50.7 posto za Trumpa i 48.1 za Bidena, čime se Trumpova prednost u toj državi dodatno smanjila.

Međunarodni promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) oštro su kritizirali „neutemeljene optužbe“ američkog predsjednika Donalda Trumpa o prijevari na predsjedničkim izborima. Trump se pobjednikom izbora proglasio još u utorak te tvrdi da je prevaren pri brojanju glasova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?