KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

Hrvatski narod nije želio rat niti je želio žrtve, nastavljam dijalog

Davor Javorovic/PIXSELL
15.01.2018.
u 16:37

- Hrvatski narod nije želio rat niti je želio žrtve. Stoga je hrvatsko državno vodstvo, vodeći se hrvatskim državnim interesima i najvišim moralnim uvjerenjima, prihvatilo plan mirne reintegracije kao zalog pomirenja i zajedničkoga života svih koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom. Tijekom toga procesa, u svom povijesnom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. predsjednik dr. Franjo Tuđman naglasio je i ovo: „Pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi", rekla je danas u Iloku predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u svome govoru povodom obilježavanja 26. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. obljetnice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno pravni poredak RH. Poručila je i kako je Hrvatska bila i bit će čimbenik mira i suradnje sa svima koji to žele.

- Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom, mi i danas našim susjedima pružamo ruku mira i suradnje, u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sugovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za suradnju u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost, istaknula je Grabar Kitarović. Upravo gledajući u zajedničku budućnost, Republika Hrvatska daje trajnu potporu konsolidaciji šireg europskog prostora ulaskom svih država jugoistočne Europe u Europsku uniju, a onih koji to žele i u Sjevernoatlantski savez.

- Republika Hrvatska razvija i želi razvijati partnerske odnose sa svim državama svijeta. Nastavit ću predanu politiku zagovaranja dijaloga sa susjednim državama i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju. Jedino se tako može graditi suradnja na zdravim i čvrstim europskim temeljima, rekla je Grabar Kitarović ističući Inicijativu triju mora za koju je rekla da je otvorena svima za partnersku suradnju kao i da ista afirmira snažni srednjoeuropski povijesni, duhovni, kulturni, politički i gospodarski prostor, prostor koji sve više postaje kralježnicom Europe, na korist mira, suradnje i napretka ne samo država u nju uključenih nego i cijele Europske unije te svih koji u nama vide ravnopravne partnere u izgradnji mira i napretka za sve ljude, zemlje i narode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?