SVEČANOST

Hrvatska obilježava 24. obljetnicu operacije `Bljesak`

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
Autori: Vedran Balen, Hina
01.05.2019.
u 08:46

Danas će u Hrvatskoj u Okučanima biti svečano obilježena 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak". 

Program svečanog obilježavanja započinje u 8 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a središnja svečanost održat će se kod spomen-obilježja "Kocke vedrine", s početkom u 9.30 sati. Sveta misa zadušnica u crkvi Svetog Vida, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu služit će se u 11 sati, a predvodit će je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan i požeški biskup Antun Škvorčević.

Za posjetitelje će od 8 do 16 sati biti organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Također, izvest će se i prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, u Spomen parku hrvatskim vitezovima u Okučanima, s početkom u 9.10 sati. Očekuje se dolazak predstavnika političkog i vojnog vrha RH na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. 

Akcija "Bljesak" započela je 1. svibnja 1995. u 5.30 sati, a u njoj je sudjelovalo 7200 pripadnika Hrvatske vojske i policije. Za samo 36 sati oslobođeno je 500 kilometara dotad okupiranog područja zapadne Slavonije. U akciji su poginula 42 branitelja dok ih je 162 ranjeno. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području. U njoj su po prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije pripadnici srpskih paravojnih postrojba su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju. VRO "Bljesak" je prethodio VRO  "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. 

No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjete u kojima je od 15. siječnja 1996. godine počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (odnosno istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske. 

Središnja svečanost kod spomen-obilježja "Kocke vedrine" 

Na svečanosti obilježavanja obljetnice "Bljeska" u srijedu u Okučanima sudjelovat će predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.  U sklopu 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak, koja se obilježava u nizu gradova zapadne Slavonije, predsjednik Vlade Andrej Plenković Okučane je posjetio već u utorak poslijepodne, gdje je zajedno s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995. Premijer Plenković je tom prigodom izjavio kako je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život u operaciji Bljasak.

Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, a ministrica Žalac je gradonačelnicima Pakraca i Lipika te načelnicima Dragalića, Gornjih Bogićevaca, Okučana i Stare Gradiške uručiti Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije