GAZA

Hamas odbacio Abbasov plan o raspuštanju palestinskog parrlamenta

23.12.2018.
u 11:18

Hamas je u nedjelju odbacio plan palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da raspusti uglavnom nefunkcionalni palestinski parlament koji kontrolira taj pokret, nazivajući ga potezom koji "služi njegovim stranačkim interesima".

Abbas je izjavio u subotu kako namjerava raspustiti Palestinsko zakonodavno vijeće, ili parlament, nakon odluke suda da naredi taj potez i sazove izbore u roku od šest mjeseci.

Presudu je donio palestinski Ustavni sud u Ramallahu, a Hamas navodi u priopćenju da odbacuje odluku suda koju je stvorio Abbas "kako bi legizimirao svoje pristrasne odluke". 

- Abbas bi trebao prihvatiti poziv (Hamasovog čelnika Ismaila) Haniye da održe zajednički sastanak, okončavajući tako podjele među Palestincima - navodi se u priopćenju. 

- Umesto toga, Abbas je odlučio da uništi palestinski politički sustav, održi svoju jednostranost i raspusti sve legitimne institucije palestinskog naroda. Svi ti potezi služe isključivo njegovim stranačkim interesima - dodaje Hamas.

Grupa je pozvala Egipat, koji nastoji pomiriti Hamas i Abbasov Fatah, da blokira Abbasov potez.

Raspuštanje parlamenta omogućilo bi Abbasu da izvrši dodatni pritisak na Hamas.

Iako se parlament nije sastao od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, palestinski zakon dopušta njegovom predsjedniku da djeluje kao prelazni predsjednik države ukoliko 83-godišnji Abbas umre tijekom obavljanja dužnosti.

Hamas je ostvario uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima održanim u 2006. nad Fatahom, koji je pokušao da ospori izborne rezultate.

Nekoliko napora na pomirenju dvije grupe nije donijelo rezultate u borbi protv upornih podijela između njih. Brojna pitanja suprotstavljaju dvije strane, uključujući odbijanje Hamasa da razoruža svoje vojno krilo.

Abbas, čiji Fatah ima sjedište na okupiranoj Zapadnoj obali, polkušava izvršiti pritisak na Hamas u posljednjim mjesecima umanjujući plate u pojasu Gaze, koji je pod izraelskom blokadom, i drugim potezima.

Abbasov mandat trebao je isteći u 2009., ali je on ostao na položaju u odsustvu izbora, prenosi AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije