pismo

Francuska policija traži da se unište sve snimke terorističkog napada u Nici

napad
22.07.2016.
u 20:48

Gradske vlasti u Nici su od antiterorističke agencije SDAT dobile pismo u kojem se traži uništavanje snimki napada kamionom koji se zabio 14. srpnja.

Grad je odlučio uložiti formalnu žalbu na taj zahtjev, smatrajući da bi sporne snimke mogle poslužiti kao dokaz u istrazi ovog slučaja, izjavio je neimenovani gradski dužnosnik.

U pismu nije naveden razlog za brisanje snimki, ali francuski mediji špekuliraju kao policija strahuje od mogućnosti da materijali budu upotrijebljeni u propagandnim uratcima fundamentalističkih skupina.

Posebno je sumnjivo to što je zahtjev došao u trenutku kada se francuske vlasti suočavaju s kritikama zbog manjkavih sigurnosnih mjera kobne noći. Snimke bi mogle poslužiti da se ustanovi gdje je u tom trenutku bila policija i čime se bavila.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve nedavno je priznao da je prilikom napada prilaze pješačkoj zoni u kojoj se pokolj dogodio čuvala samo lako naoružana lokalna policija. Najavljena je unutrašnja policijska istraga, a francuski predsjednik Hollande je najavio da će danas održati poseban sastanak o sigurnosti.

Pariško tužiteljstvo navodi da je vozač smrtonosnog kamiona Mohamed Bouhel imao suučesnike, a napad je planiran mjesecima. Petero ljudi je uhićeno zbog sumnje na terorizam, a teoriju o suučesnicima potvrđuju sms poruke, više od 1000 telefonskih poziva i snimke napada pronađene na mobitelu jednog od osumnjičenih.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije