Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Evo gdje je sve uveden policijski sat i kakve mjere su na snazi

14. studenoga 2020. u 19:19 0 komentara 200 prikaza

Broj novih slučajeva koronavirusa u svijetu porastao je ove nedjelje za više od 3,6 milijuna, što je najviši broj za jedan tjedan od početka pandemije. Najveći udio u ovoj crnoj statistici imala je Europa - čak 54 posto novih slučajeva prijavljeno je na drugom najmanjem kontinentu, piše Blic.

Tračak nade javio se posljednjih dana u Francuskoj, Belgiji i nekoliko drugih zemalja u kojima, kako se čini, ograničenja počinju da djeluju, ali u međuvremenu sve više zemalja kreće njihovim stopama i uvodi ograničenje kretanja.

Samo u našoj regiji su četiri zemlje uvele policijski sat ovaj tjedan, a ovo su ostale europske države u kojima su slična ograničenja na snazi.

Grčka

Od jučer je na teritoriji cijele Grčke uvoden policijski sat kojim će biti ograničeno kretanje građana od 21 do 5 sati ujutro. Napuštanje domova dopušteno je samo zbog radnih obaveza, zbog hitnih zdravstvenih razloga, kao i zbog kućnih ljubimaca, ali za svaki od ovih razloga će biti potrebna potvrda ili sms poruka. 

Vlada je objasnila da je odluka usljedila nakon što je bilo konstatirano nužno kretanje građana.

Portugal

Portugal je u ponedjeljak proglasio izvanredno stanje i odmah uveo policijski sat u oblastima koje su najteže pogođene koronavirusom.  

Počev od ponedjeljka, a najmanje dva tjedna oko sedam miijuna ljudi, odnosno oko 70 posto populacije, morat će  ostati u kućama zbog policijskog sata, koji će trajati radnim danima između 23 i 5 ujutru, a vikendom od 13 do 05 ujutru.

Vlada je proglašenjem izvanrednog stanja dobila specijalna ovlaštenja o odlukama koje mogu biti prolongirane, a restriktivne mjere mogu biti pojačane ako ne počne opadati broj inficiranih koronavirusom.

Austrija

Austrijska vlada pooštrit će dalje mere za suzbijanje koronavirusa i preći će sa "laganog zaključavanja" na potpuno zaključavanje kao što je to bio slučaj u ožujku. Ograničenje slobode kretanja, koje je do sada važilo samo od 20 do šest sati ujutro, od utorka bit će prošireno na čitav dan. Prema Uredbi, koju će vlada predstaviti poslije podne, mjere će biti na snazi do 6. prosinca.  

Kao i u ožujku, građani će moći da napuštaju svoja četiri zida samo iz određenih razloga, a to su kupovina namirnica, izlazak zbog posla, odlazak kod liječnika, odlazak radi pružanja pomoći drugoj osobi, ili kraća šetnja oko mjesta stanovanja, to jest radi psihičkog i tjelesnog oporavka, ali bez pratnje osobe koja nije iz istog kućanstva. Pored toga, odobrena je i šetnja ljubimaca, kao i izlazak iz vjerskih razloga.

 

Francuska

Francuska vlada se postupno kretala od policijskog sata na lokalnoj razini i zatvaranja lokala do sadašnjeg nacionalnog zaključavanja, iako su škole i ključna preduzeća i dalje otvoreni.  

Građani do 1. prosinca mogu izlaziti iz svojih domova samo radi kupovine hrane, odlaska na posao ili iz zdravstvenih i hitnih obiteljskih razloga. Vježbanje na otvorenom dozvoljeno je sat vremena dnevno.

 

Belgija

Belgijske vlasti su krajem prošlog mjeseca donijele odluku o zatvaranju zemlje zbog katastrofalne epidemiološke situacije, a po ugledu na Francusku karantena će trajati najmanje mjesec dana.  

Od 1. studenoga u Belgiji su zatvorene sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posjete kao i svi izlasci iz domova izuzev u slučaju kupovine, krajnje nužde ili obaveznog posla.

Španjolska

Vlada Španije proglasila je 25. listopada izvanredno stanje u zemlji zbog koronavirusa i uvela policijski sat od 23 sata do 6 sati ujutru.  

Regionalni lideri imaju ovlaštenja da utvrđuju različito vrijeme za policijski sat, dok god su ograničenja kretanja oštrija, da zatvore regionalne granice za putovanje i ograniče okupljanja na šest ljudi koji ne žive zajedno.

Španjolska vlada je tijekom pandemije već proglasila dva izvanredna stanja. Prvo je bilo uvedeno u ožujku na nacionalnoj razini, kada je na snazi bila stroga karantena diljem zemlje, dok su prodavnice bile zatvorene, a privatni sektor angažiran u borbi protiv pandemije. Nacionalno izvanredno stanje ukinuto je u junu nakon što je uspostavljena kontrola nad diljem zaraze i spriječen kolaps bolnica.

 

Velika Britanija

Nakon što je broj zaraženih u Velikoj Britaniji prešao milijun, vlada je uvela drugi nacionalni karantin. Građani će do 2. prosinca smijeti da napuste svoje domove samo u slučaju odlaska na posao i u školu, radi kupovine osnovnih životnih namirnica i lijekova, brige o ugroženima i rekreacije.  

Prehrambrene prodavnice, ljekarne, škole i univerziteti ostat će otvoreni. Kafići i restorani bit će zatvoreni, a radit će samo oni objekti koji isporučuju narudžbe za ponijeti. Sve trgovine na malo koje ne prodaju osnovne životne namirnice bit će također zatvorene.

 

Monako

Kneževina je krajem prošlog mjeseca uvela policijski sat koji je na snazi od osam uvečer do šest ujutru i trajat će najmanje mjesec dana.  

Prodavnice i firme su ostale otvorene, a ohrabruje se rad od kuće u privatnom i javnom sektoru. Škole i univerziteti također ostaju otvoreni uz poštovanje mjera fizičke distance. 

 

Italija

 

Italija je prošlog tjedna uvela policijski sat nakon što je za jedan dan zabilježila više od 28.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uredba će biti na snazi do 3. prosinca.

Nove mjere uključuju noćni policijski sat koji će trajati od 22 sata navečer do pet sati ujutru. Uredba ograničava putovanja između regija najgore pogođenih koronom, u kojima je naloženo zatvaranje kafića, restorana, većine trgovina i muzeja. 

 

Češka

Češka, rekorder drugog vala u Europi, uvela je krajem prošlog meseca policijski sat od 21 do 5 ujutru.  

Izuzeti su oni koji idu na posao i vlasnici pasa, koji mogu sa njima i uvečer i noću u šetnje, ali samo 500 metara od kuće. Ograničeno je i kretanje preko dana kada vlada zahtijeva od građana da idu na posao i u kupovinu neophodnih potreba za sebe i članove obitelji.

 

 

Njemačka

Karantin u Nemačkoj trajat će do početka prosinca. Cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija, a da pritom gospodarstvo funkcionira, a škole i vrtići ostanu otvoreni.  

Zajednički boravak na javnim mestima dozvoljen je samo članovima jednog kućanstva ili zajedno sa još jednim kućanstvom i to najviše deset osoba. Kršenja ovih mjera bit će kažnjeno.

Mjere o ograničenju kretanja variraju između regija i općina.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.