Usvojeno izvješće

Europski parlament traži olakšavanje zakonitih migracija

25.11.2021.
u 15:56

Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće kojim poziva Europsku komisiju da olakša zakonite migracije u Europsku uniju koje su, kako se navodi, nužne zbog demografskih i ekonomskih razloga.

Europarlamentarci su zatražili od Komisije da “iznese prijedlog akta koji bi služio kao paket prijedloga za olakšavanje i promicanje ulaska u Uniju i mobilnosti državljana trećih zemalja koji zakonito migriraju i koji se prijavljuju za posao ili već posjeduju radnu dozvolu, te koji bi usklađivanjem odredbi u svim postojećim direktivama o zakonitoj migraciji služio smanjenju birokracije, jačanju harmonizacije, promicanju temeljnih prava, kao što je jednako postupanje, i sprečavanju iskorištavanja radnika”.

Parlament u izvješću, usvojenom s ­­497 glasova za, 160 protiv i 38 suzdržanih, predlaže Komisiji da u nadolazeći zakonodavni akt o zakonitim migracijama uvrsti odredbe i za niže kvalificirane radnike migrante, studente i start-up poduzetnike budući da bi „uvođenje novih zakonitih kanala za ulazak migranata u Uniju radi rada moglo dovesti do godišnje dobiti BDP-a u iznosu do 37,6 milijardi“.

„Nove mogućnosti zakonite migracije doprinijet će gospodarskoj konkurentnosti Unije i njenom globalnom utjecaju“, navodi se u izvješću i dodaje da su Europskoj uniji potrebni također i niskokvalificirani i srednjokvalificirani radnici. EU bi također, smatraju europarlamentarci, trebala privući više samozaposlenih osoba i poduzetnika

Izvjestiteljica Abir Al-Sahlani upozorila je da će se Europska unija uskoro “suočiti s demografskim izazovom” te da će stanovnici stariji od 65 godina do 2050. činiti trećinu stanovništva unije.

“Moramo postati regija koja privlači radnike migrante svih znanja i vještina“, poručila je na plenarnoj sjednici u utorak švedska europarlamentarka iz liberalnog kluba Obnovimo Europu.

Povjerenik: Pobrinut ćemo se da migranti poštuju naša pravila i vrijednosti

Potpredsjednik Europske Komisije Margaritis Schinas izjavio je u istoj raspravi da su „zakonite migracije ključ oporavka ekonomskih i socijalnih sustava“

„Nedostatak radne snage ne možemo popuniti mobilnošću unutar EU-a. Migracija je uvijek bilo i bit će ih, a mi moramo naći najbolji način za upravljanje migracijama“, istaknuo je.

“Pobrinut ćemo se da oni koji dolaze poštuju naša pravila, vrijednosti i model društva“, dodao je.

Baza talenata

Europski parlament predložio je izvješćem i uspostavu baze talenata na razini EU-a. Ona bi služila kao neobavezni instrument koji će migrantima koristiti prilikom prijave za posao, a poslodavcima da u zemljama izvan EU-a pronađu potencijalne radnike.

Ta će baza, kazao je povjerenik Schinas, doprinijeti tome da “EU privuče specijaliziranu radnu snagu i talente koji će biti podrška našim digitalnim i zelenim ambicijama i učiniti Europu inovacijskim središtem”.

Putem baze podataka državljani trećih zemalja trebali bi se moći prijaviti za poslove “na kojima nedostaje radne snage na tržištima rada država članica nakon što prođu transparentan i nediskriminatoran postupak prijave i prethodne provjere koji provodi Unija”, stoji u prijedlogu Europskog parlamenta.

“Baza talenata EU-a služila bi kao neobvezan instrument kojim bi se države članice mogle služiti kako bi zadovoljile potražnju i popunile manjak na tržištima rada država članica koji se ne mogu popuniti domaćom radnom snagom”, pojašnjava se.

„Tijekom pandemije, važan doprinos radnika migranata, uključujući i one niskokvalificirane, postao je više nego očigledan“, ustvrdio je Schinas, a prema izvješću „radnici migranti doprinijeli su sektorima zdravstva i socijalne skrbi, poljoprivrede, građevinarstva, logistike i komunikacijskih tehnologija“.

Desnica protiv izvješća

Izvješće su podržali pučani, socijaldemokrati, zeleni, liberali, ljevica, dok su protiv bili konzervativci i krajnja desnica.

Predstavnik europske ljevice Pernando Arena Barza i predstavnica Zelenih Alice Kuhnke u raspravi su ukazali na prioritet zaštite ranjivih skupina među migrantima. „Migranti riskiraju živote ne bi li prešli preko granica“ rekla je Kuhnke.

“Najviše pate žene, djeca i LGBTIQ osobe“, zaključio je Barza.

Francuski pučanin Geoffroy Didier založio se pak za selektivnu imigraciju tvrdeći da je to „jedini razuman i human način upravljanja migracijama“, dodavši da „svaka zemlja članica mora odlučiti koliko migranata želi na svom teritoriju“.

Izvješće su kritizirali u raspravi članovi desnih klubova zastupnika. Tako se Petar Kofod iz grupacije Identitet i demokracija (ID) ironično osvrnuo na izjavu potpredsjednika Komisije o prihvaćanju europskih vrijednosti.

“Malo je kasno za priču o poštivanju naših pravila i vrijednosti, dovoljno je samo pogledati situaciju s migrantima u Švedskoj, Belgiji i francuskim predgrađima“, kazao je.

“Dok vi tu pričate o dovođenju još više migranata i to niskokvalificiranih migranata, poljska granična straža s velikim naporom brani vanjske granice EU-a“, dodao je.

Europski konzervativci i reformisti (ECR) također nisu podržali izvješće. Christian Weimers iz ECR-a kazao je da će dolazak većeg broja migranata “uzrokovati veliku nezaposlenost i stagnaciju plaća”, dok migranti “sa svojom nekompatibilnom kulturom neće doprinijeti ni društvenoj koheziji”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?