Ursula von der Leyen potvrdila

Europska komisija ugovorila s CureVac kupovinu 405 milijuna doza cjepiva

cjepivo
Dino Stanin/PIXSELL
17.11.2020.
u 08:59

Europska komisija ugovorila je kupovinu do 405 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv bolesti COVID-19 s njemačkom kompanijom CureVac, objavila je na Twitteru predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Drago mi je što najavljujem novi sporazum o kupnji do 405 milijuna doza cjepiva proizvedenih od strane europske kompanije CureVac", napisala je von der Leyen.

Ugovor će biti odobren danas, a to će biti peta kompanija sa kojom je Komisija sklopila ugovor o cjepivima.

Europska komisija do sada je potpisala ugovore o nabavci cjepiva i s farmaceutskim kompanijama Pfizer, AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson.

"Ne znamo koje će cjepivo na kraju biti sigurno i efikasno. Europska agencija za lijekove će ih odobriti tek nakon temeljne procjene, a potreban nam je širok spektar cjepiva zasnovan na različitim tehnologijama", kaže von der Leyen.

Istaknula je da će svaka zemlja članica EU dobiti cjepiva istovremeno posredstvom Strategije EK za cjepljenje.

U Europskoj agenciji za lijekove očekuju da će do kraja prosinca dati prvo "zeleno svjetlo" za upotrebu cjepiva protiv COVID-19 na teritoriju EU-a.

"Distribucija bi mogla početi već u siječnju", navode u Agenciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije